25.8.2017. 17:04
1
Projekti za održivi povratak Srba u Općinu Živinice
Za 160 srpskih povratnika u općinu Živinice bit će osigurana putna infrastruktura, elektro i vodovodna mreža, dogovoreno je na sastanku predstavnika resornog državnog i federalnog ministarstva, Općine Živinice i parlamentaraca iz Republike Srpske, održanom u Živinicama.

Povratak prijeratnog srpskog stanovništva u općinu Živinice godinama je bio na čekanju sve dok nije iniciran sastanak mještana sela Brnjice i ostalih povratničkih mjesta u ovoj općini s načelnikom Samirom Kamenjakovićem.

Kako, prema riječima općinskog načelnika Živinica, poštivanje aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz lokalnu zajednicu podrazumijeva uključenost entitetskih i državnih predstavnika, trilateralni sastanak u kabinetu načelnika dao je rezultate koji se odnose na infrastrukturu u povratničkim mjestima.

- Infrastrukturni projekti podrazumijevaju određenu akciju, dakle napraviti projektnu dokumentaciju i aplicirati prema višim nivoima. Dogovorili smo da to bude struja, voda i put. Odredili smo tačnu lokaciju puta koji bi ustvari bio kičma gdje bi se mogli spojiti povratnici, imali smo prije nekoliko dana sastanak s ljudima koji su obišli terene, riješili imovinsko-pravne odnose - rekao je Kamenjaković.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović naglasio je da će Ministarstvo odgovoriti na aplikacije povratnika i da će u kratkom vremenu da im pomognu.

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH istakao je da ga raduje da i druge institucije pokazuju interes za povratak Srba na području općine Živinice.

- Ranijih godina, bar koliko je meni poznato, po pitanju prisustva sa projektima u Živinicama nije bilo niti entitetskog ministarstva iz RS-a niti državnog. Jedina realizacija projekata je išla u saradnji između općinska i Federalnog ministarstva tako da smo mi u skladu sa svojim budžetom uradili jedan dio projekata - dodao je Ramić.

Interes povratnika je, kako se moglo čuti na sastanku, i da obnove vjerski život u mjestima povratka.

- U ovoj godini smo, zahvaljujući Opštini Živinice i drugim institucijama obnovili crkvu u Podgajevima kome sva ta naselja i zaseoci duhovno i pripadaju, tako da smo stvorili uslove za obavljanje vjerskog života - istaknuo je Miloš Trišić, sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Sastanku kod općinskog načelnika Živinica prisustvovali su i predstavnici parlamentaraca iz RS -a te povratnika u Brnjice.

(FENA/Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.