27.8.2017. 20:15
0
Završena Regionalna konferencija Vučko
Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u saradnji s Forumom lijeve inicijative i fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung, ove godine bio je domaćin Regionalne konferencije Vučko, koja se već osam godina okuplja mlade iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka regiona zapadnog Balkana.


Centralna tema Regionalne konferencije Vučko bila je „Ostajemo ovdje - Kako zadržati mlade ljude u zemljama zapadnog Balkana“, a u fokusu su bila pitanja kako zajednički pronaći rješenja za goruće probleme koji su ključni uzrok odlaska mladih ljudi.

Vučko političkim aktivistima nudi platformu za diskusiju o važnim problemima koji pogađaju sve mlade u regionu, a na ovogodišnjoj konferenciji učestvovalo je 70 mladih iz političkih stranaka i nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Pored predstavnika Foruma mladih SDP prisustvovali su još i mladi aktivisti Demokratske fronte (DF), Naše stranke i Građanskog saveza te predstavnici lijevih i progresivnih nevladinih organizacija.

Fokus na panelima bile su politike koje se smatraju ključnim uzrocima odlaska mladih poput nejednakosti i nezaposlenosti mladih, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost i porodična politika te promoviranje mobilnosti mladih za postizanje inkluzivnog održivog razvoja.

Teme su bile i izgradnja miroljubivih i inkluzivnih društava kroz borbu protiv etno-nacionalizma, ekstremizma i fašizma, a tokom trodnevne konferencije na panel diskusijama učestvovali su i brojni eksperti iz regiona i Evrope, ali i visokopozicionirani predstavnici ljevice u BiH.

U međusobnom dijalogu i diskusijama nastojalo se ustanoviti u kojoj mjeri mladi iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka i nevladinih organizacija prepoznaju ove probleme i politike, te na koji način namjeravaju realizaciju postavljenih ciljeva ugraditi u vlastiti politički rad, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.