30.8.2017. 14:45
0
Cvijanović: Neki iz opozicije bi napustili parlament, drugi bi se tukli
Premijerka Republike Srpske (RS) Želka Cvijanović tvrdi da opozicija ima pravo da podnosi interpelacije, ali i da vlast ima svoj stav o tom pitanju, koji se ne slaže s tvrdnjama SDS-a, PDP-a i NDP-a.

Te njihove interpelacije u formalnom smislu pokazuju određene manjkavosti. Interpelacija nije materijal od nekoliko stotina stranica, s pitanjima i potpitanjima, a i materijali su im neažurni, netačni i puni tendencioznih konstatacija - ustvrdila je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci ističući da je Vlada o većini temama na kojima institiraju opozicionari već izvještavala javnost.

Predstvanici SDS-a, PDP-a i NDP-a su podnijeli nekoliko interpelacija, o lošem stanju u ekonomiji, zdravstvu i drugim oblastima u RS-u, ali su iz vladajuće većine najavili da neće podržati njihov zahtjev da se o tim temama raspravlja u Narodnoj skupštini.

Cvijanović je optužila opoziciju da je nejedinstva u stavovima, jer neki od njih žele da napuste parlament, drugi da se pobiju u Narodnoj skupštini, a treći da pričaju o stvarima koje oni hoće.

- Kod njih prepoznajem samo destruktivnost, malicioznost i bilo bi preskupo da se u parlamentu nekoliko dana priča ovim temama - rekla je entitetska premijerka.

Ponovila je da Vlada ne podržava povećanje plaća u Željeznicama RS-a, koje su u procesu restrukturiranja.

Kada je u pitanju najava predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika da će glavni revizor Duško Šnjegota biti smijenjen, jer pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama, Cvijanović je navela da se o Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS-a raspravlja u Narodnoj skupštini, a ne entitetskoj vladi.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, a te brojke vlast u RS-u osporava.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.