4.9.2017. 16:48
0
"Trilateralni sastanak Sarajevo - Beograd - Zagreb najviše odgovara Čoviću i Dodiku"
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je danas novinarima u Mostaru nakon sjednice HNS da od posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini očekuje mnogo, a nada se da će se uskoro desiti i trilateralani sastanak između BiH, Srbije i Hrvatske.

- Nažalost, sa Srbijom nismo uspjeli realizirati posjetu predsjednika već duže vrijeme. Očekujem jako puno poruka, ima puno otvorenih pitanja. Mediji će nametnuti temu Deklaracije - rekao je Čović, dodajući da misli kao će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također posjetiti BiH u narednih mjesec ili dva.

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero rekao je za agenciju Patria da ga nije iznenadila takva poruka Čovića, jer bi, kaže, trilateralni sastanci upravo njemu donijeli bolje pozicioniranje u Bosni i Hercegovini, ali i smanjilo blokadu u kojoj se nalazi Čovićev prijatelj Milorad Dodik.

- Bivši predsjednik Hrvatske Mesić je uporno ponavljao Hrvatima iz BiH da je Sarajevo a ne Zagreb njihov glavni grad. To niti gospođa Grabar-Kitarović niti gospodin Plenković tako ne govore. Ali, ono što oni poručuju se ne razlikuje bitno od toga. Njihova glavna intencija je da Hrvati sa Bošnjacima dogovore svoj status unutar Federacije. Ideja Zagreba je da se ne petlja sa trećim entitetom već da se konstitutivnost Hrvata na području cijele BiH osigura kroz izborno zakonodavstvo – smatra Gjenero. Dodaje da trilateralni sastanak Čović sigurno nije najavio napamet. Nije ga najavio a da prije toga nije razgovarao i sa Dodikom. Jer, kaže, valja znati da su odnosi gospodina Čovića sa gospodinom Dodikom bolji nego što su odnosi Čovića sa oficijelnim Zagrebom.

Gjenero podsjeća da je i do sada bilo govora o trilateralnim sastancima na relaciji Zagreb – Beograd – Sarajevo, ali da je Hrvatska do sada bježala od toga.

- Trilateralu Zagreb – Beograd – Sarajevo je predlagao još tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, koliko se sjećam, ali sasvim sigurno je srbijanski predsjednik Vučić, kao tadašnji potpredsjednik Vlade to predlagao prilikom jednog posjeta Zagrebu. Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić tada je smatrala da Beograd još uvijek nije spreman da Zagreb i Beograd uđu u ozbiljnu političku saradnju u Bosni i Hercegovini. To je bio i ujedno dominantni politički stav vlade Zorana Milanovića - kaže Gjenero.

Na pitanje zbog čega se Zagreb bojao trilaterale Zagreb – Beograd - Sarajevo, Gjenero kaže da je tadašnja ministrica Pusić smatrala da bi se tako zapravo otvorila vrata Srbiji za jednu relativizaciju jedinstva Bosne i Hercegovine, i da bi se stvorio preširok prostor za neko iskupljenje Beograda za višegodišnju pogrešnu politiku Beograda prema Bosni i Hercegovini.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.