7.9.2017. 16:55
0
Burna rasprava o Pelješkom: Ko kome podvaljuje zaključke, predložena deklaracija
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljaju danas o Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.

Podnosilac ovog izvještaja kao i onog oko izgradnje mosta na Savi bit će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH odnosno ministar Ismir Jusko i to na osnovu inicijative poslanika Demokratske fronte Hanke Vajzović da Vijeće ministara BiH dostavi Predstavničkom domu informaciju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja, a koju je prihvatio Predstavnički dom na sjednici 5. jula.

Vajzović je istakla da ništa od onog što je tražila nije dobila, već samo tendenciozno odabrane informacije.

- Hrvatski mediji 2007. godine pisali su da BiH odbacuje gradnju Pelješkog mosta, a nama iz Ministarstva prometa i komunikacija je sugerirano da je sve dogovoreno još 2007. godine. O samom izvještaju još bi se moglo svašta kazati, ali ću ipak skrenuti na jedan važan detalj objavljen u medijima 10. juna 2017. godine, govori se da je iz Ministarstva došao dokument sa zaključcima izglasavanjem ovog dokumenta i zaključak BiH bi službeno dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta“. U vrijeme podnošenja inicijative nisam imala namjeru podvlačiti crtu i ulaziti u meritum oko otvorenog mora, konvencija i slično. U međuvremenu sam se dobro obavijestila o svemu – kazala je Vajzović.

Ona je dodala da je tražila cjelovit detaljan izvještaj, ali da ništa od očekivanog nije dobila.

- Umjesto toga dobili smo šturo, tendenciozno selektirane podatke – kazala je Vajzović dodajući da kao zastupnika Parlamenta BiH, a ne člana Sabora u Hrvatskoj nju zanima šta se dešavalo u BiH u vezi s ovim slučajem i šta se uradilo na našem terenu i u protekla četiri mandata.

Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko izjavio je da ovorena komunikacija može pomoći da prevaziđu probleme i pitanja.

- Dali ste neku poluinformaciju. Kada smo se sastali u Neumu s ministrom prometa i mora Hrvatske, za razliku od ministra komunikacije Matanovića koji se nikad nije sastao,  tema je bila samo Svilaj. I ova tema je također čekala šest godina, ali je nije pokrenuo ni Matanović ni neko drugi, a ja sam ga za dva mjeseca pokrenuo. Ja niti sam niti bih ikada potpisao nešto ovako bez odobrenja Vijeća ministara. Kada govorim o aktivnostima nikada nije bilo od 2007. godine sastanaka, ja sam državni ministar i ništa ne bih uradio kontra države – kazao je Jusko.

Damir Bećirović kazao je da mu je žao što Jusko diskutuje na ovaj način, ali da želi kazati da se Matanović 7. jula 2015. godine sastao s Dovačićem, tadašnjim ministrom prometa mora, a da je odmah 20. jula bila reakcija Matanovića, jer je zatražio da iz Hrvatske dostave imena za radnu grupu, a što je dogovoreno na bilateralnom sastanku.

Amir Fazlić, šef Kluba SDA kazao je da 24 poslanika predlažu deklaraciju, te je iščitao osnovne odredbe.

- Pozivaju se nadležni organi RH i Evropske unije da se uključe u bilateralne razgovore sa BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru – kazao je između ostalog Fazlić.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ BiH) kazao je da je HNS usvojio da je izgradnja Pelješkog mosta ne samo interes Republike Hrvatske, već i BiH, a posebno Općine Neum i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Istakao je da je nepotrebna bila kakva politička haranga jer se ne vodi računa o interesima građana BiH. On je kazao da Hrvatskoj pomoć BiH nije uopće potrebna jer mi često ne možemo ni svoje probleme riješiti.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da BiH brani prava građana da poštuju svoje susjede i da ih vole ističući kako su to naši najbolji prijatelji. Optužio je opoziciju tačnije Sašu Magazinovića i Denisa Bećirovića da su BiH zavadili sa svima i da će državu zavaditi i sa Evropskom unijom. 

Šemsudin Mehmedović također je kazao da je posljednjih godina napravljeno niz propusta kada je riječ o utvrđivanju granica i da se zbog toga niko ne treba osjećati prozvanim, jer se govori o nekoliko mandata.

- Predloženo je u informaciji da se prihvata dogovor Radnih grupa iz 2007. godine. Ja mislim da je ovo podmetanje od strane Ministarstva prometa BiH, možda je ministar bio na godišnjem, ali je ovo nedospustivo - kazao je Mehmedović kazavši da nema linije ako BiH ima otvoreno more.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.