8.9.2017. 22:50
1
U Sarajevu regionalni sastanak radne grupe Međunarodnog republikanskog instituta
Međunarodni republikanski institut (IRI) održao je prvi regionalni sastanak radne grupe u sklopu programa koji za cilj ima ispitivanje obima nasilnog ekstremizma i stranog uticaja na zapadnom Balkanu.

Sastanak radne grupe, koju čine parlamentarci, univerzitetski profesori, novinari i nevladini aktivisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore, sastojao se od panel diskusija o temama - Sprečavanje i borba protiv nasilnog ekstremizma, Porast desničarskih ekstremnih grupa, te Porast anti-zapadnjačkog političkog i ekonomskog uticaja u regionu, saopćio je organizator.

- Sada je više nego ikad potrebno koordinirati napore kompletnog društva kako bi se riješilo pitanje nasilnog ekstremizma i dezinformacione kampanje na Balkanu. Cilj IRI-a je da se stvori regionalni forum za diskusiju između relevantnih aktera iz sfere politike, akademske zajednice i civilnog društva koji koriste dokaze zasnovane na istraživanju kako bi riješili pomenute probleme - istakao je direktor IRI-jevog programa u BiH Borislav Spasojević u osvrtu na IRI-jev rad u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Dizajniran da odgovori na aktuelne izazove demokratije na zapadnom Balkanu, IRI je 2016. godine formirao regionalnu radnu grupu kako bi obezbijedio zajedničku platformu za razmjenu i unapređenje najboljih praksi u borbi protiv nasilnog ekstremizma. 

Pored toga, radna grupa radi i na uključivanju analiza akademskih stručnjaka u konkretne preporuke o trenutnoj i budućoj legislativi u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

- Politizacija teme nasilnog ekstremizma u javnom diskursu nas vodi u dva ekstrema: zlonamjerno preuveličavanje ili opasno umanjivanje stvarnosti. Ova situacija je teret za one organizacije koje se fokusiraju na sprečavanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Dakle, vrijeme održavanja ovog foruma nije moglo biti prikladnije. Ovakva diskusija može olakšati premošćavanje postojećeg jaza između političke sfere i agencija za sigurnost sa jedne strane, te akademske zajednice i aktivista sa druge strane - kazala je Edina Bećirević, vanredna profesorica Studija bezbjednosti sa Univerziteta u Sarajevu.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.