9.9.2017. 16:20
0
U Kruščici održani novi protesti protiv izgradnje hidroelektrane: Nećemo odustati, jedinstveni smo i nećemo dopustiti izgradnju!
Stanovnici nekoliko bh. gradova okupili su se danas u Kruščici, općina Vitez, na mirnom prosvjedu solidarnosti s mještanima ovog naselja koji već mjesec i pol prosvjeduju protiv izgradnje mini hidroelektrana na tom području.

 I na ovom skupu, mještani Kruščice su poručili investitorima i predstavnicima vlasti da neće dopustiti izgradnju dviju hidroelektrana, koje su planirane na rijeci Kruščici.

 - Nećemo odustati... Jedinstveni smo i nećemo dopustiti izgradnju hidroelektrana. Ako centrale ovdje dođu povući će nam i pitku vodu, a ja to ne želim za svoju djeca i unuke - kazala je Ekrema Hurem.

 Mirnom prosvjedu mještana Kruščice pridružili su se i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH, čiji je predstavnik Viktor Bjelić upozorio da je u BiH na djelu ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana, iako su dosadašnja iskustva pokazala da one ne donose korist građanima.

 - Do sada nismo vidjeli nijedan pozitivan primjer, odnosno da je neka mini hidroelektrana donijela dobrobiti lokalnoj zajednici i da rijeka nije presušila. Tu nema govora o bilo kakvom održivom razvoju, nego isključivo o privatnom interesu. Svaka hidroelektrana zahtjeva branu koja usporava tok rijeke, dolazi do snižavanja kvalitete vode, odnosno gubitka kisika, a to je mrtva voda - kazao je Bjelić.

 Mještani Kruščice poručili su da ne odustaju od borbe protiv izgradnje hidroelektrana, iako ih je prošli mjesec policija spriječila pri blokadi puta izvođačima radova.

 - Tražimo da Županijski sud u Novom Travniku zabrani sve radove. Trenutno ih nema, a mi nismo nikoga vrebalno vrijeđali i napadali, nego smo se samo pojavljivali među radnicima i tražili da odustanu od radova - kazao je Đelilović.

 Stanovnici Kruščice i danas su zatražili pomoć od nadležnih institucija, uz upozorenje da će hidroelektrane uništiti rijeku, te okolno izletište i njegove turističke potencijale.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.