13.9.2017. 18:15
0
Haos u Parlamentu BiH: Deklaracija o Pelješkom mostu ipak usvojena, i to nakon tri glasanja!
Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i Izvještaj o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5c, a čiji je podnosilac Ministarstvo komunikacija i prometa BiH


Zaključak Kluba poslanika SBB-a da Predstavnički dom „traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisanog u Sarajevu 30. jula 1999., a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora nije usvojen, jer nije bilo većine iz RS-a.

Ranije predložena Deklaracija o Pelješkom mostu, koju su potpisala 24 poslanika nije usvojena, jer nije postojalo entiteske većine! Tada je nastao potpuni haos u klupama. Borjana Krišto, predsjedavajuća PD PSBiH nije željela dati riječ dopredsjedavajućem Šefiku Džaferoviću je tražio ponovljeno glasanje, a opet nije bilo entiteske većine. Tada je ponovo glasanje zatražilo Klub SDS-a nakon čega je usvojena deklaracija.

Usvojena je dopune Deklaraciji a koji su poslanici SDS-a predložili. Klub SDS-a dao je svoj prijedlog dopune Deklaracije sa četiri nove tačke. Između ostalog traže da se ubrzaju aktivnosti Hrvatske i EU na obezbjeđenju sredstava za potrebe gradnje mosta na međunarodnom putnom pravcu preko rijeke Save kod Gradiške kako bi što prije bio izgrađen i pušten u međunarodni saobraćaj. Također se traži da RH odnosno EU da prepoznaju značaj i ulogu BiH kada je u pitanju izrada dokumentacije za izgradnju Jadransko-jonskog autoputa te da se usaglasi kuda će prolaziti.

U tački 11. se traži rješavanje pitanje granice između BiH i RH podsjećajući na otežan život stanovništva na području dvije Kostajnice.

Inače, u deklaraciji pozivaju se nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odlaganja obustave sve radnje koje za cilj mogu imati umanjenje ili potpuno dokidanje suverenih prava BiH na moru.

U Deklaraciji se navodi da je neophodno poduzeti pravne radnje u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

Eksperti su ranije napomenuli da bi gradnjom Pelješkog mosta Bosni i Hercegovini bio blokiran pristup otvorenom moru, čime bi Hrvatska prekršila Konvenciju UN-a o pravu mora.

Evropska unija je za projekt Pelješki most već izdvojila 357 miliona eura, no iz intervjua glasnogovornika Evropske komisije Johannesa Bahrkea za Večernji list da se iščitati da se Hrvatska ipak morala usaglasiti sa BiH kada je riječ o ovom projektu.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.