15.9.2017. 16:45
2
Čović ponovio stavove HDZ-a: Deklaracija o Pelješkom mostu neće biti usvojena u Domu naroda
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao pres konferenciju na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu pred odlazak u Sjedinjene Američke Države gdje će imati niz susreta s mnoštvom dužnosnika kada će prezentirati trenutnu situaciju u BiH.


Čović je pričao o više tema, a najavio je da oktobru biti otvoreno pitanje izmjena Izbornog zakona u Predsatvničkom domu, te istakao i da ovaj put neće biti, kao u Domu naroda, hitna procedura.

- Neće se ići kroz hitnu, već redovitu proceduru kako bi se omogućile korekcije onoga što nekome smeta. Nama je bitno da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH i da se predstavnici naroda biraju iz tog naroda i da to vrijedi za sve - izjavio je Čović.

Kao što je i ranije govorio danas je ponovio da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu Ustava BiH.

Bilo bi prerizično otvoriti pitanje izmjene Ustava jer bi bilo zloupotrijebljeno na način kako je to učinjeno po pitanju Pelješkog mosta ili drugih pitanja koja ćemo otvoriti", izjavio je Čović te dodao da je Pelješki most je politički igrokaz.

- Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav. Imamo istupe u javnosti gdje se nadmudrujemo i tako samo pravimo štetu Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

Ponovio je ranije izrečene stavove HDZ-a da Deklaracija o Pelješko mostu iz Predstavničkog doma PS BiH sigurno neće proći u Domu naroda i da će se pojaviti nova Deklaracija.

Čović je ponovio da je do kraja godine očekivao kandidatski status BiH u EU do kraja godine i da je za to preduvjet bio ispunjavanje upitnika.

- Ali upitnik se razvukao na 5-6 mjeseci duće. Vidjet ćemo i koliko će biti dopunskih pitanja, iako ćemo i tu diplomatski reagovati i probati omekšati situaciju - rekao je Čović i dodao da upitnik nije završen i da zbog toga ostaje puno otvorenih pitanja.

(NAP/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.