17.9.2017. 12:40
0
"Opozicija je fizički ometala održavanje sjednice Parlamenta RS-a"
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je opozicija na posljednjoj sjednici parlamenta prekršila Poslovnik o radu fizički ometajući rad sjednice.

-Poslovnik nije kršila vladajuća većina, već opozicionari, kojima je izrečena mjera da ne mogu prisustvovati 21. redovnoj sjednici, jer su fizički ometali njeno održavanje - rekao je Čubrilović.

Govoreći o najavi opozicije, da će apelacijom Ustavnom sudu RS-a pokušati da ospori odluke usvojene na toj sjednici, među kojima je i prihvaćena ostavka glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, Čubrilović je novinarima rekao da se opoziciji ne može osporiti pravo da se žale, ali da ne vidi svrhu pozivanja na Ustavni sud RS-a. 

Kazao je da u narednom periodu ne očekuje blokadu Narodne skupštine RS-a, čije rukovodstvo, kako je naveo, nije neustavno djelovalo. 

Na sjednici 13. septembra,bez prisustva opozicije, usvojen je Kodeks ponašanja narodnih poslanika, pet zakona, tri nacrta zakona i više prijedloga strategija i izvještaja te prihvaćena ostavku glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića.

Opozicionari su i insistirali da se prethodno razmatra izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u prošloj godini, što nije prihvaćeno, nakon čega je uslijedila blokada skupštinskog predsjedništva, a zatim im je izrečena kazna udaljavanja sa zasjedanja, koje je održano u drugoj prostoriji bez njihovog prisustva.

Zatražili su ostavke Čubrilovića, generalnog sekretara Marka Aćića i ministra policije RS-a Dragana Lukača.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.