17.9.2017. 16:15
1
Mektić: Dodik u Srbiji presijeca vrpce, a omladina bježi iz države da bi preživjela
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je danas pres-konferenciju o nekoliko tema među kojima je odnos pozicije i opozicije u Republici Srpskoj, angažovanju policije u NSRS, ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, stanju RS.

Ovdje je opozicija, SDS, Savez za promjene jasno iskazala svoj stav, na demokratski način, jednu vrstu bunta i protesta zato što se ne uvažavaju zahtjevi opozcije. Zašto se ne raspravlja o revizorskom izvještaju u kojem je obrazložen deficit budžeta, zašto se ne objavljuju u Službenom glasniku odluke koje je donijela NSRS - pita se Mektić.

On je također postavio pitanje kako je moguće da nekom poslaniku u NSRS Vlada RS ne odgovori mjesecima.

- Želio sam da pitam šta je makedonski scenarij, po čemu je sporan. Ja sam za makedonski scenarij u RS, a prije sam bio sa Zoranom Zaevim, razgovarao sam s njim o tome šta je makedonski scenarij. Dogodio se narod, došao pred skupštinu u Skoplje, izvršio pritisak da se imenuje mandatar. Ne vidim nikakav problem u makedonskom scenariju, pobijedila je demokratija, na jedan civilizovan i demokratski način se uspotavila vlada. Nakon toga rješavaju strateška pitanja u eurointegracijama. Hajde da i mi imamo jedan takav scenarij, da riješimo pitanje propasti, bježanja omladine, deficita... Ovdje omladina mora pobjeći iz države da bi preživjela.

Dajte nam 'božiji scenarij', da ovdje pobijedi demokratija, razvoj, civilizacijsko ponašanje, borba protiv kriminala, korupcije, pljačke vlastitog naroda. Dajte nam kakav god želite scenarij. Za mene makedonski scenarij jednako je demokratija", poručio je Mektić.

On je postavio pitanje šta je problem akciza.

- Ko zagovara akcije, sadašnja Vlada RS i Lars-Gunnar Wigemark. Odgovaraju li akcije našim građanima? Kako će odgovarati kad smo do sada prikupili osam milijardi, a nemamo kilometara. Predsjednik RS otvara autoputeve u Srbiji, presijeca vrpce, a vlastitom narodu ostaje put ka zapadnoj Evropi i da tamo rade, na građevini, konobarišu... Dođi predsjedniče ovdje pa prereži vrpcu, nema, bruka i sramota - kazao je Mektić.

Mektić je danas poredio i dva entiteta u Bosni i Hercegovini, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

- U FBiH željezničari ne štrajkuju, zdravstvenim radnicima se plaćaju obaveze, plate, doprinosi. U Federaciji imaju tri kardiohirurgije, u RS nema nijedne, naši pacijenti idu u FBiH pa se operišu. U FBiH su penzije u prosjeku od 100 do 150 maraka veće. U FBiH nisu prodali telekome i sve resurse koji su ovdje prodati. Postajemo najamni radnici u našoj vlastitoj državi - kazao je Mektić.

- Kad treba skrenuti pažnju sa osnovnih egzistencijalnih pitanja, onda izmislite pitanje NATO-a, vojne neutralnosti. NATO je 2007. godine definisao SNSD. Šta je sad sporno? Šta trebamo sada raditi? Neka se SNSD u vlastitim redovima preispituje. Molimo vas ako je iako moguće, što prije, po svaku cijenu, dajte nas u NATO, pisao je Radmanović 2009. godine - kazao je Mektić.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.