19.9.2017. 9:32
1
Čović i Crnadak na zasjedanju Generalne skupštine UN-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas će učestvovati na prijemu za šefove država i vlada povodom otvaranja Generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u organizaciji generalnog sekretara UN-a


U poslijepodnevnim satima prisustvovat će prijemu Evropske unije, čiji su domaćini Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije, Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

U večernjim satima prisustvovat će prijemu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, povodom 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Čović će se u srijedu, 20. septembra, u jutarnjim satima obratiti na Generalnoj debati 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, nakon čega će u večernjim satima prisustvovati večeri lidera zapadnog Balkana, koju priređuje Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u četvrtak, 21. septembra, održat će niz bilateralnih susreta na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, među kojima je i susret s Antoniom Guterresom, generalnim sekretarom UN-a.

U službenoj bh. delegaciji na otvaranju Generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, stalni predstavnik BiH pri UN-u Miloš Vukašinović, šef Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić, savjetnica u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Diana Čekić i šefica Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tonka Krešić Gagro, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.  

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas će imati bilateralne susrete s generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Thomasom Gremingerom i ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, a u večernjim satima prisustvovati prijemu čiji će domaćini biti predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini.

Crnadak će sutra učestvovati na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kojem će prisustvovati ministri inostranih poslova zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. On će istog dana imati susret s generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom, te će prisustvovati prijemu koji organizuje ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

U četvrtak, 21. septembra, planirano je učešće Crnatka na 8. ministarskom doručku Grupe prijatelja medijacije. Istog dana su planirani trilateralni susreti ministara inostranih poslova Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao i Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH. Planirano je učešće ministra i na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je domaćin ministar inostranih poslova Bjelorusije (BiH je članica Trojke). U večernjim satima planirano je učešće ministra na prijemu čiji je domaćin ministar inostranih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmar Gabriel.

Četvrtog dana posjete, 22. septembra, šef bh. diplomatije učestvovat će na sastanku ministara inostranih poslova Američko-jadranske povelje (A5), čiji je domaćin ministar inostranih poslova Republike Makedonije Nikola Dimitrov. Istog dana, planirano je učešće ministra i na sastanku ministara inostranih poslova Grupe prijatelja Alijanse civilizacijam saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.