19.9.2017. 20:02
0
Iz godine u godinu Izvještaj o radu VSTV-a pada, za to niko ne odgovara
Skoro smo pred kraj 2017. godine, a Predstavnički dom PS BiH tek će sutra raspravljati o Izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2016. godinu, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija morat će doći na sjednicu, piše novinska agencija Patria.

Inače, ovo će biti jedna od najinteresantnijih tačaka dnevnog reda, jer je poznato da članovi Ustavnopravne komisije nisu primili k znanju primljen Izvještaj VSTV-a za 2016. godinu.

Protiv Izvještaja su glasali SDS, NDP, za je bio SBB, dok su suzdržani bili članovi Komisije iz DF-a, SDA, HDZ-a i Nezavisnog bloka.

Inače, sjednici Komisije u ime VSTV-a prisustvovao je Admir Katica, šef kabineta predsjednika Tegeltije. On je kazao da je Tegeltija zbog zdravstvenih problema spriječen prisustvovati sjednici Komisije, ali i sjednici Predstavničkog doma u srijedu. Katica je pojasnio da je zbog teže vrste povrede Tegeltiji liječnik propisao šest sedmica mirovanja.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i član Komisije predložio je na sjednici zaključak da se Izvještaj VSTV-a skine s dnevnog reda te da se on razmatra kad Tegeltija bude u mogućnosti prisustvovati sjednici. Ovaj zaključak nije dobio podršku Komisije.

Usvojen je na kraju zaključak Momčila Novakovića (NDP) da se od Kolegija Predstavničkog doma zatraži da obezbijedi prisustvo predsjednika VSTV-a sjednici Predstavničkog doma i to sa šest glasova za (SDA, SDS, NDP, Nezavisni blok, DF, HDZ) te jednim suzdržanim glasom (SBB).

Kao što to obično biva poslanici razviju žustru raspravu kada je riječ o pravosuđu. Tako je bilo i kod usvajanja Izvještaja o radu VSTV-a za 2015. godinu. Sporno je da u Izvještaju postoje preporuke Evropske komisije koje godinama nisu provedene, te poslanici ističu da im često nije jasno da li u pravosuđu žele da budu nedodirljivi ili nezavisni. 

Izvještaj o radu VSTV-a u 2015. godini kojeg je i tada branio Milan Tegeltija, nije primljen k znanju, ali nikakvih posljedica po njega i ovu instituciju nije bilo. Problemi su se udvostručili, pa je za očekivati nove zamjerke na njihov rad, ali i Zakon o VSTV-u. 

Svakako će biti zanimljivo vidjeti da li će Tegeltija doći na sjednicu, jer rasprave bez njegovog prisustva neće biti.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.