20.9.2017. 17:28
0
"Sve su glasniji pozivi da se ummet vrati vrijednostima koje simbolizira između ostalog i hidžra"
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je povodom nastupanja nove 1439. hidžretske godine uputio čestitku muslimanima u BiH i dijaspori.

- Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras dočekuju još jednu novu hidžretsku godinu. Tradicionalno je to dan u godini u kojem se muslimani zagledaju nad svojim djelima u prošloj godini i pred sebe stavljaju nove zadatke i izazove – kaže se u čestitki.

U protekloj hidžretskoj godini, dodao je Kavazović, muslimani svijeta su bili suočeni sa brojnim poteškoćama, te da muslimanski svijet razaraju nesloga i sektaški sukobi.

- Ipak, sve su glasniji pozivi da se ummet vrati vrijednostima koje simbolizira između ostalog i hidžra. Prvo što je Poslanik, a.s., učinio nakon što je iz Meke prešao u Medinu bilo je bratimljenje među muslimanima iseljenicima (muhadžirima) i onima koji su ih prihvatili (ensarijama). To muslimansko bratstvo, koje prevazilazi sve druge podjele danas je tako potrebno muslimanima – rekao je Kavazović u čestitki.

Mi u našoj domovini, istakao je, živimo u miru, ali sa stalnim izazovima koji ne smiju u nama izazvati očaj nego odlučnost da se sa svim izborimo, te izrazio uvjerenje "da su uz Božiju pomoć, najgora vremena za ovaj naš narod i domovinu iza nas".

- Optužbe koje čujemo na naš račun i poruke onih koji bi da svijet straše našim prisustvom ne trebaju da nas brinu ako smo sigurni u svoju islamsku tradiciju i ako smo joj odani. Ona nam je bila utočište i sigurna luka i u drugim brojnim izazovima kroz koje smo prošli - istakao je Kavazović u čestitki.

Prenoseći kur'ansku poruku u kojoj se kaže „O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravome putu, neće vam nauditi onaj ko je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavijestiti o onome šta ste radili.“, Kavazović ističe da se muslimani čitavog svijeta prisjećaju hidžre Poslanika, a.s, i prvih muslimana koji su svoj dom morali napustiti zbog svoje vjere, te da „njegovi sljedbenici u dalekom Mijanmaru prolaze kroz isto iskustvo“.

Ukazao je na to da je mlada, nemoćna muslimanska zajednica u Medini bila domaćin i pobrinula se da s muhadžirima podijeli njihove brige i njihovu bol.

- Nadamo se da će u danima hidžre muslimani svijeta koji danas imaju moć i žive u miru, pa i Bošnjaci, naći snage da budu ensarije, i makar s jednim djetetom ili jednom porodicom podijeliti brige koje sa sobom donosi progon i rat – kazao je Kavazović. 

Po Takvimu Rijaseta IZ u BiH u srijedu s akšam-namazom nastupa nova 1439. hidžretska godina, a prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak 21. septembra, to jeste 1. muharrema 1439. hidžretske godine, javlja MINA.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.