21.9.2017. 13:55
1
Prijetnje na društvenim mrežama policija shvata krajnje ozbiljno
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uputila je saopćenje u kojem ukazuje na svakodnevnu zloupotrebu društvenih mreža od korisnika koji na svojim pravim ili lažnim profilima objavljuju neprimjerene sadržaje ili čak upućuje ozbiljne prijetnje drugim osobama.

S obzirom da policija, prijetnje na društvenim mrežama shvata krajnje ozbiljno, u takvim i sličnim slučajevima se postupa po zaprimljenoj prijavi, poduzimaju se sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, kako bi utvrdio identitet osoba koje upućuju prijetnje i kako bi se pristupilo njegovom procesuiranju. Posebno naglašavamo da se ovakvim provjerama pristupa krajnje ozbiljno i da se svaki slučaj, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, detaljno dokumentuje i provjerava - navodi se u saopćenju.

Pored stvaranja osjećaja straha kod pojedinaca kojim su upućene konkretne prijetnje, kako se dodaje, sve veći broj ovakvih slučajeva može kod građana i ukupne javnosti izazvati osjećaj straha i nesigurnosti, što predstavlja drugi negativan aspekt ove nedozvoljene pojave i ponašanja. 

Uprava policije posebno upozorava građane na posljedice zloupotrebe društvenih mreža, kao i upućivanja prijetnji putem njih, te naglašava da će policijski službenici svaku takvu prijavu ozbiljno provjeriti i u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzetim mjerama i radnjama utvrđivati prekršajnu ili krivičnu odgovornost svake osobe za koju se utvrdi da je putem društvenih mreža uputila drugoj osobi ozbiljne prijetnje ili drugim sadržajem izazvala osjećaj straha i nesigurnosti.


(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.