21.9.2017. 14:29
0
Peihuo s bh. parlamentarcima: Kina spremna nastaviti investirati u BiH
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu s potpredsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC) Maom Peihuom i članovima delegacije ove kineske institucije o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ocjenjujući političke i ekonomske odnose sa NR Kinom najvišom ocjenom, članovi rukovodstva Predstavničkog doma državnog parlamenta naglasili su činjenicu da se saradnja dvije zemlje unapređuje na svim poljima, od političko-institucionalnog i ekonomskog, do saradnje u oblastima obrazovanja i kulture, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Zahvaljujući gostima na dosadašnjoj pomoći i ulaganju u privredu BiH, članovi Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH još jednom su naglasili da će naša država nastaviti da podržava princip "Jedne Kine“, koji podrazumijeva puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove prijateljske države.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma iznijeli su ocjenu da NR Kina preuzima ulogu globalnog ekonomskog lidera, te pozdravili intenziviranje razgovora o povećanju trgovinske razmjene i novim kineskim investicijama. S tim u vezi spomenuti su razgovori o izgradnji "Bloka 7“ Termoelektrane u Tuzli, što će, kako je rečeno, predstavljati najveću posljeratnu investiciju u oblasti energetike u BiH.

Naglašen je i snažan interes naših privrednika za mogućnosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

Izražavajući zahvalnost zbog dosljedne podrške koju BiH daje politici "Jedne Kine“, potpredsjednik CPPCC-a potvrdio je da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izražava spremnost da nastavi da investira u BiH i da pruža podršku ekonomskom razvoju svih dijelova naše zemlje.

Podsjetivši na činjenicu da je BiH, kroz projekt izgradnje Termoelektrane Stanari, bila prva evropska država koja je iskoristila sredstva iz Projekta 16+1, Peihua je naglasio da Vlada NR Kine Bosnu i Hercegovinu smatra jednim od najvažnijih partnera u regionu i u realizaciji Programa "Jedan pojas – jedan put“, zasnovanog na uzajamnom političkom poštovanju i ekonomskom razvoju Kine i svih zemalja obuhvaćenih ovim programom.

Članovi rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH tokom susreta s kineskim zvaničnicima izrazili su zabrinutost zbog krize na korejskom poluostrvu, te nadu da će NR Kina svojom mudrom politikom doprinijeti mirnom rješavanju te krize, navodi se u saopćenju.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.