21.9.2017. 21:09
6
Stručnjaci tvrde: Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu trajat će nekoliko godina
Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici prihvatila odluku Skupštine VIK-a za smjenu članova Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacija i imenovanje novog predsjednika i dva člana. Imenovani su Rasim Mezit, Senad Smajlović i Damir Saračević. Kako tvrdi premijer KS Elmedin Konaković riječ je o nestranačkim ljudima, piše agencija Patria.

Sada je otvoren put za smjenu direktora ViK-a Nezira Hadžića najavio je Konaković ponavljajući po ko zna koji put da tom smjenom "stavlja na kocku svoj politički status".   

Kakav će biti epilog trakavice oko ViK-a i strujanja unutar SDA pokazat će se u narednim danima. Tematska sjednica Skupštine KS o problemima s vodom bit će održana 28. septembra.

Pitanje je šta se može uraditi sa novim ljudima kako to predlaže premijer Konaković. Novi je u ViK-u bio i direktor Nezir Hadžić, ali je stanje sve gore.  Hadžić je bio tačno godinu i po dana. Šta može napraviti bilo ko za ovo kratko vrijeme? Konaković mu je skratio mandat za dvije i po godine vjerovatno da bi pred ogorčenim Sarajlijama zbacio svoj teret odgovornosti za stanje u VIK-u.

Upravo je još aktuelni direktor VIK-a Nezir Hadžić oformio tim za rješenje problema. Bio je završen tender za detekciju kvarova u vodovodnoj mreži. Taj posao je na tenderu dobio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Međutim premijer i njegova Vlada su zaustavili taj proces. Prof. dr. Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku, nije želio komentirati zašto je čitav poces zaustavljen.

“Problem je lošeg gazdovanja ovom firmom (VIK-om) punih dvadeset godina”, rekao je premijer Konaković na današnjoj pres konferenciji. Dakle, od dvadeset godina katastrofalnog rada u sarajevskom VIK-u, premijer je izabrao godinu i po mandata mladog direktora Nezira Hadžića. Zašto? Zato što su nestašice vode kulminirale prošlih mjeseci i tražilo se prinošenje političke žrtve i prikupljanje poena. Ipak je sljedeća godina izborna.

Izvor agencije Patrije, jedan od inženjera koji je dobro upućen u probleme sa nestašicama vode u glavnom gradu, kaže da nije samo problem Sarajevskog vodovoda sa gubicima i curenjem velikih količina vode. Problem je što ViK mora zamijeniti više od sto zastarjelih i jedva funkcionalnih pumpi. Svaka od tih pumpi košta od 50 do 100 hiljada KM. U lošem stanju su i trafostanice, pa rezervoari a troškovi su enormni.

Pošto se govori o velikom balastu zaposlenih u VIK-u treba reći da je sadašnji direktor Hadžić uspio smanjiti broj sa 1.100 na oko 900 zaposlenih.

Vodovod ima ogromne rashode. Mjesečni račun za struju iznosi više od milion KM. Samo za prečistač otpadnih voda u Butilama mjesečno ViK plaća 200.000 KM. Niko ne postavlja problem sa cijenom vode za Igman i Bjelašnicu, gdje je vodu puno skuplje dobaciti nego naplatiti po postojećoj cijeni.    

Naravno da je problem i niska cijena vode, ali SDA je do sada redovno računala na glasove ljudi i zbog toga te iste ljude, građane Sarajeva bacila u probleme, a  sistem vodosnabdijevanja dovela do kolapsa, govori naš izvor.

Izdvajanje Vlade Kantona Sarajevo za ViK je najmanje. U prošloj godini je 7,8 miliona KM izdvojeno za KJKP Rad, za KJKP Park 6,1 milion, KJKP Pokop 4,7 miliona, a  za Vodovod i kanalizaciju tek 282 hiljade KM. Za pet godina to izgleda jednako tragično i pokazuje zašto je rad ove firme katastrofalan. KJKP Radu je dato 46,8 miliona, Parku 56.8 miliona KM, Pokopu 28,1 milion, a Vodovodu 8,4 miliona. Toliko bijedno ulaganje u vodovodnu mrežu glavnog grada je tragično.

Naime, ista ta vlast je izdavala dozvole za gradnju novih 36 hiljada stanova i više od petsto novih objekata, poput hotela ili poslovnih zgrada širom Kantona. Dakle, ko je odgovoran za ovakvo stanje? Direktor od prije godinu i po dana sigurno nije? Ranije je upozoravano da će Sarajevo ostati bez vode ako ne bude ulaganja u mrežu. No, ta upozorenja niko nije ozbiljno shvatao.    

Za koliko vremena se može riješiti problem normalnog snabdijevanja vodom? Naš izvor kaže da bilo kakvi ozbiljniji zahvati moraju trajati po nekoliko godina. Svi čekaju kredit od EBRD-a od 50 miliona KM i uzdaju se u moć novca. Ali zahvati u  vodosnabdijevanju će trajati dugo, ma koliko novca bilo u pitanju.

- Moraš prekopati ulicu, zaustaviti ili preusmjeriti saobraćaj, zatim paralelno sa vodovodnim mijenjati kanalizacione cijevi, prebaciti priključke vode i kanalizacije. Tek nakon toga valja asfaltirati ulicu. To nije samo kopanje bagerima, jer će se u visinskim područjima morati bušiti i ručno kopati. Dakle, takva vrsta građevinskih zahvata traži duži period.

Tvrdnje premijera Konakovića, na današnjoj pres konferenciji da stavlja svoju političku sudbinu u rješenje snabdijevanja Sarajeva vodom, sada se može nazvati greškom. Već sljedeće godine bi se moglo govoriti da ni “najnoviji” direktor ViK-a nije ispunio njegova očekivanja.    
           
(NAP/Alen Avdić)
6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.