23.9.2017. 10:34
0
Crnadak u SAD-u sa visokim zvaničnicima
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku, Sjedinjene Američke Države.

Četvrtog dana boravka u Njujorku, u petak, Crnadak je učestvovao na  sastanku ministara inostranih poslova zemalja Američko-jadranske povelje (A5) čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova Republike Makedonije Nikola Dimitrov.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji, sa kojim je Crnadak imao kraći susret po završetku ministarskog sastanka.

Crnadak je na sastanku istakao da Bosna i Hercegovina cijeni značaj Američko-jadranske povelje jer omogućava razmjenu mišljenja i saradnju u oblasti bezbjednosti u regionu.

Naglasio je da u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u NATO-u, ali da postoji puna saglasnost oko nastavka saradnje sa NATO-om, uključujući što brže aktiviranje MAP-a. 

U nastavku izlaganja, Crnadak je pojasnio da se sve parlamentarne partije iz Republike Srpske protive punopravnom članstvu, ali da nastavak saradnje sa NATO-om podržavaju svi, uključujući i SNSD čiji je visoki funkcioner Nebojša Radmanović, kao član Predsjedništva BiH, potpisao zvaničan zahtjev za aktiviranje MAP-a i uputio pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem ga moli da taj proces ide što brže.

Crnadak je dodao da BiH nastavlja sa reformama i u drugim sektorima, a naročito u onim koji su povezani sa procesom evrointegracija.

Istog dana, Crnadak se sastao s predsjednikom Nacionalnog komiteta za spoljnu politiku SAD-a Rozmari Dikarlo sa kojom je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, procesu evropskih integracija BiH i saradnji sa NATO-om, te aktuelnim svjetskim političkim temama, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.