25.9.2017. 19:46
0
FUP o prijetnjama novinarima RSE: Provjerit ćemo da li je bilo propusta policajaca
Povodom javnog protesta Upravnog odbora Udruženja novinara BiH vezano za navodne prijetnje i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika Federalne uprave policije prema ekipi Radija Slobodna Evropa – TV Liberty (RSE), prilikom osiguranja zgrade Parlamenta Fedracije BiH od 21.09.2017. godine, informišemo javnost da će nadležni organ ove Uprave postupiti u skladu sa Zakonom, odnosno u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima u cilju utvrđivanja eventualnih propusta u radu policijskih službenika koji su vršili osiguranje objekta, saopćeno je iz Federalne uprave policije, piše agencija Patria.

Iz FUP-a napominju da imaju direktnu, odnosno primarnu nadležnost kada je u pitanju osiguranje osoba i objekata Vlade i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te će u tom cilju, a u skladu sa zakonskim procedurama poduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi osiguranje bilo na najvišem sigurnosnom nivou.

- Kada su u pitanju protesti od 21.09.2017. godine ispred Parlamenta F BiH, oglasilo se 25.09.2017. godine i udruženje “Kamp Heroja” koje je u svom pismu navelo da je policija postupila krajnje profesionalno, ali da je snimatelj TV ekipe Radija Slobodna Evropa pristupio bez najave na štićeni prostor (iza žute trake), a u čemu su ga spriječili policijski službenici koji su vršili osiguranje objekta. U istom dopisu se navodi “odnos policije prema protestantim i novinarima bio je korektan cijelo vrijeme protesta i zajednički smo spriječavali evetualne incidente pojedinaca među protestantima” - tvrde iz FUP-a. 

Iako nigdje nije bilo najavljeno da su novinari dužni tražiti dopuštenje da prođu iza žute trake, policajci FUP-a su na drzak način ušli u raspravu sa kolegama Radija Slobodna Evropa te ih tom prilikom legitimisali.

- Ukoliko se utvrde propusti policijskih službenika koji su vršili osiguranje, ova Uprava policije će poduzeti adekvatne mjere i radnje u odnosu na iste - saopćili su iz FUP-a.

Inače, upravo zbog ovog incidenta, novinari i medijski djelatnici u petak će pred zgradom FUP-a u Sarajevu s početkom u 14 sati održati mirno okupljanje kako bi ukazali na potrebu spriječavanja ovakvih slučajeva i omogućavanje rada novinarima u njihovim svakodnevnim zadacima. 

Upravo bi policijski službenici trebali biti podrška novinarima u radu, a ne oni koji im prijete, legitimišu ih i ugrožavaju njihovu slobodu kretanja. 

(NAP/Merima Druškić)

RSEFUP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.