26.9.2017. 11:20
0
Magazinović: Staviti u prvi plan racionalno, a ne nacionalno
Nakon što je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje odbio inicijativu da se slijede evropski standardi i time omogući da privrednici plaćaju PDV kada naplate fakturu, umjesto sadašnjeg sistema gdje država traži svoj dio čim se račun izda, Saša Magazinović je u saradnji sa Institutom za razvoj mladih Kult uputio novu inicijativu, saopćeno je iz SDP-a.


Kako se navodi, i ova inicijativa je u potpunosti na tragu zahtjeva privrednika i odnosi se na izmjenu Zakona o PDV-u, na način da se rok za plaćanje pomjeri sa desetog na zadnji dan u mjesecu i da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa.

- Iako još uvijek nije dobijen zvanični odgovor UIO, iznenađenje javnosti je izazvala izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da podržava ovu inicijativu i očekuje da će ovaj zahtjev biti ugrađen u prijedlog koji treba biti upućen na razmatranje Vijeću ministara, a nakon toga i Parlamentu BiH. Međutim, od trenutka kada je podržao inicijativu prošlo je 15 dana, a da se UIO BiH i dalje nije očitovala, što je izazvalo uznemirenost privrednika koji očekuju da im se bar na ovaj način izađe u susret, te zbog čega pozivaju institucije da ubrzaju proces izrade izmjena Zakona o PDV-u u kojem će se obavezno naći i dio koji govori o pomjerenu roka za plaćanje PDV-a i smanjenje zateznih kamata - stoji u saopćenju.

Magazinović dalje navodi da ga je obradovala podrška predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića inicijativi koju je uputio kao glasnogovornik zaista velikog broja privrednika koji očekuju pomoć države u njihovom poslovnom preživljavanju i razvoju na bosanskohercegovačkom tržištu.

- Neka se niko ne ljuti, ali dok ne dobijemo zakon u kome je ova izmjena ugrađena, ne vjerujemo nikome jer je i do sada bilo jako puno neispunjenih obećanja. Sve vlasti u BiH bi trebale mnogo više da se bave realnim problemima građana, a da po strani ostave dizanje nacionalnih tenzija kojim zamagljuju izostanak rezultata. Pozivam ih da sa strane ostave nacionalno i da se ponašaju racionalno, a danas je jedan od najracionalnijih poteza raditi na pomoći privrednicima kako bi opstali na tržištu, sačuvali radna mjesta i otvarali nova - poručio je Magazinović, dodavši da radnici i privrednici u našoj zemlji, koji pune budžet, ne mogu sebi priuštiti luksuz da beskrajno čekaju sporu vlast i izmjenu Zakona o PDV-u za koju su odgovorni oni koji primaju platu iz budžeta.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.