27.9.2017. 20:20
0
Pogledajte kako je izgledala vježba NATO-a: Spašavanje unesrećenih iz ruševina
Spašavanje unesrećenih iz ruševina kao odgovor na zemljotres odvijalo se danas na lokaciji bivše firme Resod Guming u Tuzli, u sklopu NATO civilne vježbe upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017“.

U njoj su učestvovala četiri tima: Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), rumunski, azerbejdžanski i bjeloruski.

- Traže i spašavaju gumirane lutke, našminkane markirante i sve to prate posmatrači. Koristi se prava oprema. Radi se u realnim uslovima i prema realnim scenarijima kao i realnim opasnostima. Vrlo ozbiljna, zahtjevna i komplikovana vježba - kazao je Sead Vrana iz FUCZ.

Prije ovoga na istoj lokaciji imali su radiološki izvor i NUS u tunelu pripremljenom za tu vježbu koje je uklonio tim za te namjene.

Sa članovima tima FUCZ bila je i medicinarka Jela Šafradin kojoj je to druga NATO vježba. Učestvovala je na posljednjoj 2014. održanoj u Crnoj Gori kada ih je pri izvođenju vježbi pratila obilna kiša.

- U odnosu na vježbu u Crnoj Gori, dosta više smo nabavili i opreme i obučeniji smo tako da mi ova vježba više predstavlja. Bitno je da smo tu - kazala je Šafradin.

Cilj vježbe na lokaciji zgrade SODA SO holdinga u Tuzli bilo je spašavanje ljudi sa visokih spratova užetom. 

Bio je postavljen i minirani laboratorij za proizvodnju droge i eksploziva koji je trebalo deminirati.

Vježba je nastavljena na rijeci Oskovi i u Rudniku Đurđevik gdje se odvijalo spašavanje iz minskog polja i napuštene rudničke zgrade s visine.

NATO civilna vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017“, koja se odvija na području Tuzlanskog kantona, okupila je oko 1.300 učesnika iz 34 zemlje i ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.