28.9.2017. 15:00
0
Rasprava o Deklaraciji o Pelješkom mostu
Delegat HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko zatražila je danas od Doma naroda da razmatra Informaciju o usvojenoj Deklaraciji o Pelješkom mostu, a što je podržano sa osam glasova za, četiri protiv i dva suzdržana. Podsjećamo, Deklaraciju je usvojio Predstavnički dom, a objavljena je u Službenom listu BiH

- U Deklaraciji se pozivaju na Parlamentarnu skupštinu BiH te krše Ustav BiH, jer Parlament ima oba doma i mi moramo razmatrati to pitanje – poručila je Zovko.

Ona je kazala da u ime Kluba Hrvata Doma naroda predlaže ovakav stav da je neustavna deklaracija. Tačnije predložena je nova Deklaracija u kojoj se navodi da je usvojenom Deklaracijom u PD PSBiH prekršen Ustav.

Delegat SDA Halid Genjac kazao je da ne postoji način da jedan dom raspravlja o ustavnosti rada drugog. On je kazao da je vrlo neprimjereno da se ovdje govori o poslovniku drugog doma i da se govori o ustavnim ovlaštenjima.

- Dom može donositi deklaracije, odluke itd. Dakle, dom. I odlučuje se na propisan način. Predstavnički dom je izglasao deklaraciju po poslovniku. Ne vidim nigdje proceduralno pitanje. I ustavna nadležnost i poslovnička odredba je jasna – kazao je Genjac.

Što se tiče predloženog teksta rezolucije koju su predložili delegati Kluba Hrvata Genjac je kazao da tamo stoji da Dom naroda poziva Predstavnički dom da ne krši Ustav.

- Piše i da Dom naroda obavještava VM i Predsjedništvo da Deklaracija nije službeni akt Parlamentarne skupštine BiH, a jeste. PD je ocijenio i unio ono što je bitno u Deklaraciju. Imajte na umu da jedan dom se ne može staviti iznad drugog i da navodi iz ovog što ste nam ponudili ne odgovaraju proceduralnim pravilima - kazao je Genjac.

Mario Karamatić kazao je da Parlamentarna skupština podrazumijeva dva doma Predstavnički i Dom naroda i ovo je kršenje ustava i da će se truditi svim silama da očuvam našu jednu i jedinu.

Ognjen Tadić je istakao da ako postoji potreba da se brani BiH, onda je treba prije svega braniti od onih koji je napadaju.

- Šta je napad, ugrožavanje je za dio BiH to što će BiH biti onemogućeno slobodna plovidba, za jedan dio što se dešava u RS-u. Ako smo mi jedna strana treba da vidimo šta su to naši zajednički interesi. Zar očekujete da će neko iz RS-a glasati protiv Deklaracije, a tamo su krucijalne stvari za narod. Drugo je što autori nisu pitali Hrvate ima li nešto što njih interesuje, a da bi Hrvatska mogla uraditi ovdje za njih – kazao je Tadić.

On je dodao da u situaciji u kojoj se nalazimo da je najbolje prekinuti raspravu, da se zaduži Kolegij Doma naroda da se organizira sastanak s Kolegijem PD kako bi se našlo rješenje.

- Mi nemamo snage da stavimo akt Predstavničkog doma van snage – dodao je Tadić.

Martin Raguž je kazao da Dom naroda ne pravi presedan, već je presedan napravio Predstavnički dom, koji je uzeo ovlasti Parlamentarne skupštine BiH.

- Ako bi izostala reakcija Doma naroda mi bismo derogirali Ustavom naše ovlasti da smo ravnopravni u Parlamentarnoj skupštini. Kao ravnopravan dom uspostavljen je Dom naroda gdje se drugačije glasa i kada se on preskoči ruši se Ustav – kazao je Raguž, dodavši da je minimum potrebno da kažu svoj stav o ovom presedanu.

- Ne zanima me Pelješki most, već da li institucije rade u skladu s Ustavom.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.