30.9.2017. 21:30
0
Zurovac: Trčeći za senzacijom mediji zaboravljaju žene koje trpe nasilje
Na radionici „Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja“ u Goraždu predstavnici medija zaključili su da novinari trebaju izbjegavati kliše crne hronike prilikom izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju.


Također, istaknuto je kako je poznavanje mehanizama za rješavanje problema rodno zasnovanog nasilja jedan od temelja profesionalnog izvještavanja o ovom društvenom problemu.

- Nedovoljno je dijaloških emisija i tekstova u javnom prostoru o ovoj temi. Ovaj problem zaslužuje više javne pažnje jer je situacija na terenu katastrofalna - ocijenila je medijska ekspertica i viša trenerica Ljiljana Zurovac i dodala kako mediji trčeći za senzacijom zaboravljaju da žene koje prežive nasilje najčešće imaju djecu i porodicu i da pogrešan pristup može imati štetne posljedice.

Ovom prilikom predstavljen je konkurs za novinarsku nagradu za istraživačke teme o rodno zasnovanom nasilju, koji će biti objavljen početkom oktobra.

Radionica u Goraždu održana je u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“, koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida), saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.