5.10.2017. 15:45
2
Hadžibajrić i Pušina pisali ministru Fiši i Grasu: Riješite problem sa gradskim prijevozom
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući OV Jusuf Pušina uputili su otvoreno pismo Ministarstvu saobraćaja i upravi KJKP Gras povodom problema gradskog saobraćaja u Starom Gradu podsjećajući da se u ovoj općini već godinama ne odvija redovan gradski prevoz na linijama koje saobraćaju u padinskim dijelovima.

Stanovnici starogradskih naselja Širokača, Komatin, Mahmutovac, Jarčedoli, Mošćanica, Vratnik, Hladivode i drugih niz godina ispaštaju zbog stanja u preduzeću „Gras“: neispravnosti vozila, nedostatka rezervnih dijelova, nesposobnosti uprave preduzeća, ali i svih ostalih nadležnih, da riješe ovaj problem. Građani Starog Grada prinuđeni su pješačiti na ogromnim udaljenostima, koristiti privatna vozila ili usluge taksi firmi da bi mogli na vrijeme stići na posao, u školu, fakultet...

Za razliku od ostalih dijelova Sarajeva, Stari Grad je specifičan po svojoj konfiguraciji i jedini način gradskog prevoza za naše građane je kombi vozilima, jer za razliku od ostalih građana, nama nisu na raspolaganju tramvaji, trolejbusi ili komercijalne linije.

Pitamo se, zašto Vlada Kantona Sarajevo i uprava preduzeća „Gras“ nema razumijevanja za naše građane, i zašto prema njima ima maćehinski odnos? Zašto Vlada Kantona Sarajevo tendenciozno zaobilazi problem gradskog saobraćaja u Starom Gradu gdje, prema evidenciji CIPS-a, živi 57.000 stanovnika od čega većinski dio u padinskim krajevima? Ovaj problem traje skoro deset godina i ne postoji realan razlog zašto on dosad nije riješen, osim da se Stari Grad ne tretira kao i ostale općine i da se namjerno dovodi u ovakav položaj.

Općina Stari Grad je u više navrata pokušala riješiti ovaj, gorući problem svojih građana. Kupovali smo rezervne dijelove za vozila, gume, održali niz sastanaka i uputili brojne urgencije. Na svaki naš zahtjev i pokušaj dobijali smo obećanja koja nikada nisu ispunjena. Na kraju, bili smo spremni finansirati kupovinu šest vozila za što su planirana sredstva u budžetu za 2017. godinu, te provedena tenderska procedura. Raspisivanje tendera vršili smo u koordinaciji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, kako bismo izbjegli sve eventualne propuste ili greške. Vodili smo računa o svim detaljima, pa čak i o tome da će ova vozila biti usmjerena u padinske dijelove grada, te da se posebna pažnja treba posvetiti kočionom sistemu. Poseban razlog za ovakvu odluku je saobraćajna nesreća koja se desila prošle godine na Hridu kada su kombiju otkazale kočnice pri čemu je povrijeđeno osam osoba. Upravo taj kočioni sistem je jedan od elemenata na koji je uložena žalba, a koju je Ured za žalbe uvažio i poništio tender vrativši nas time na početak.

Rad u lokalnoj zajednici znači rad na terenu i stalnu komunikaciju sa građanima, kako bi se rješavali njihovi problemi. Pitajte bilo koga u Starom Gradu šta je najveći problem u njegovoj lokalnoj zajednici i odgovorit će vam: gradski saobraćaj! Nama, kao rukovodiocima lokalne zajednice ruke su vezane jer je KJKP “Gras“ preduzeće Kantona Sarajevo i jednako kao i za sva druga komunalna preduzeća, za njega je odgovorna Vlada Kantona Sarajevo, odnosno nadležno Ministarstvo saobraćaja. U ime naših građana, po ko zna koji put pozivamo vas da riješite problem. Osigurajte našim građanima prevoz u padinskim dijelovima. Omogućite im uslove za život dostojne svakog čovjeka koji živi u XXI vijeku.

I dalje smo istog opredjeljenja za kupovinu vozila. Objasnite nam na koji način je preduzeće „Gras“ u septembru ove godine nabavilo nove autobuse i kakve je to procedure provela Vlada Kantona Sarajevo pa nije bilo ulaganja žalbi i obaranja tendera? Tada ste 'pojačali' autobuske i trolejbuske linije, a nijedna od njih nije bila toliko slabo 'pokrivena' vozilima kao što su linije u Starom Gradu. Naša općina i naši građani su u najtežoj situaciji i najnepovoljnijem položaju i zato vas još jednom pozivamo da dobrobit građana stavite na prvo mjesto i da zajedno riješimo problem koji najviše muči našu zajednicu!


(Patria/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.