5.10.2017. 20:53
0
Dodik se opet isprsio: Lako je tuđim novcem odbojkašice častiti
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je u Banja Luci Tijanu Bošković i Brankicu Mihajlović, odbojkašice iz Republike Srpske koje su nastupajući za reprezentaciju Srbije osvojile zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.
Dodik je kazao da je Tijani Bošković, Brankici Mihajlović i Jeleni Blagojević, koja nije bila na prijemu, donirao po 20.000 KM, te im je uručio prigodne poklone.

- Pokrenut ćemo inicijativu da ugradimo u zakon pravo da sportistima koji osvajaju medalje sa reprezеntacijama Srbije dodijelimo pravo na nacionalne sportske penzije – kazao je Dodik, te dodao da je za Republiku Srpsku čast što imaju odbojkašice koje igraju za reprezentaciju Srbije, što govori da RS ima potencijal.

Tijana, Brankica i Jelena nisu uopće svjesne da ih je Dodik na jedan brutalan način iskoristio u jeftine političke svrhe. Za osvajanje zlatne evropske medalje radile su cijeli život, lile krv i znoj na treninzima, da bi im Dodik dao po 20.000 KM iz džepa poreskih obveznika, a za taj potez zaradio političke poene. 

Ekonomska situacija u RS-u, kao uostalom i u cijeloj BiH, je izuzetno teška. Vjerovatno i neki od bližih ili daljih pripadnika porodica Tijane Bošković, Brankice Mihajlović i Jelene Blagojević jedva spajaju kraj s krajem, imaju mizerne i neredovne penzije, ali Dodik je opet, zavukao ruku u njihov džep i poklonio novac zlatnim odbojkašicama.

Milorad Dodik preko njihovih leđa šalje poruku mladim sportistima u Republici Srpskoj da pakuju kofere i idu u Srbiju, jer samo odlaskom preko Drine moći će u budućnosti računati na neku novčanu ili drugu nagradu. Ostankom u Laktašima, Zvorniku, Trebinju ili Prijedoru mogu osvojiti stotine medalja, ali na nagrade i nacionalne penzije mogu zaboraviti.

Državni prvak u karateu Maksim Avramović iz Istočnog Sarajeva najvjerovatnije neće otići na SP u Španiju, jer nema 3.700 KM, koliko mu je potrebno za put. Maksim će teško dobiti podršku od Dodika, iako je i on uspješan sportista iz RS-a, ali ima samo jedan problem. Za razliku od zlatnih odbojkašica, on nastupa za svoju, a ne za susjednu državu.

Davanje po 20.000 KM iz budžeta zlatnim odbojkašicama u trenutku kada se radnici bore za golo preživljavanje, a neki od njih, poput željezničara, svoja prava traže štrajkujući glađu, pokazuje koliko je politika postala pokvaren posao.

Hiljade radnika u RS-u svakodnevno radi za mizerne plate bez zdravstvenog i penzionog osiguranja. Mnogi od njih će vrlo teško ispuniti uslove za odlazak u penziju, ali će zato uvijek u budžetu biti novca za počastiti sportiste koji donesu neku medalju u susjednu Srbiju.

Naravno, budžetskim a ne vlastitim novcem. Jer lako je biti galantan preko narodnih leđa. Narodna kičma je dovoljno jaka da sve izdrži, a da se ne pobuni.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.