6.10.2017. 15:40
0
Čampara i Lukač posjetili MUP Tuzlanskog kantona
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač danas su boravili u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gdje su se sastali s ministrom Huseinom Topčagićem i policijskim komesarom Fadilom Šljivićem.

Tokom posjete održan je radni sastanak na kojem je, između ostalog, razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, odnosno primjenama člana 6. tvog zakona, koji predviđa da Uprava policije ima zasebnu budžetsku jedinicu.

Čampara je nakon sastanka izjavio novinarima da su, kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima vezano za finansijsku neovisnost policije, završili implementaciju tog zakona u smislu samostalnosti FUP-a i to kod funkcioniše na dosta dobar način, te se nada da će i kantonalna ministarstva to završiti, odnosno harmonizirati svoje propise s federalnim.

- Dobio sam obećanje od ministra Topčagića da će u narednih petnaestak dana biti formirana i Komisija za diobeni bilans između MUPTK-a i Uprave policije TK-a radi rješavanja finansijske neovisnosti policije - dodao je federalni ministar.

Razgovarano je i o aktivnostima policije u skladu s programskim ciljevima i zadacima MUPTK-a za 2017., kao i realizaciji zajedničkih projekata na suzbijanju i sprečavanja svih oblika kriminaliteta, s akcentom na terorizam, organizovani kriminal i korupciju te jačanje lične i imovinske sigurnosti građana.

Lukač je pohvalio sigurnosnu situaciju na području Tuzlanskog kantona, ističući da je takvo stanje odraz zalaganja policije MUPTK-a, koja vlada sigurnosnom situacijom i koja može adekvatno i efikasno odgovoriti na svaki sigurnosni izazov.

Posebno je naglasio saradnju MUPTK-a i FUP-a u rješavanju problematike u oblasti terorizma, te je podržao odredbu člana 6. navedenog zakona kojim se predviđa finansijska neovisnost policije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP).


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.