7.10.2017. 13:30
8
Dodik predložio Rezoluciju: RS je dio BiH, ali poteze koordinaramo sa Srbijom, vojno smo neutralni
U Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta navedeno je da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao jednom od potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Ovaj dokument bit će razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 17. oktobra, a pripremili su ga klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K-a.
 
Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

„Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj  na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju“, navodi se u Prijedlogu Rezolucije.

Ukoliko ova rezolucija bude usvojena, prethodno doneseni akti Narodne skupštine RS-a, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Dalje se navodi da je poštivanje Rezolucije obavezno i predstavnicima RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine.
 
U Prijedlogu rezolucije se navodi i to da je po Ustavu Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, da samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito Aneksom 4. – Ustavom  BiH, dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine, ali se također navodi da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom 3. Dejtonskog sporazuma i Aneksom 2. Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima.

„Teritorija Republike Srpske u procentu 49% i 51% teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine“, navodi se u Prijedlogu Rezolucije.


(Patria/Admir Ourčević)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.