9.10.2017. 20:45
5
"Orićeva sloboda i garancija za Mladića opasne po Balkan"
Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je izjavio da je razočaran današnjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine da komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića oslobodi otpužbi za ratne zločine protiv tri zarobljenika srpske nacionalnosti u Bratuncu i Srebrenici 1992.


"Ovakva presuda ne doprinosi obračunu s počioniocima ratnih zločina u BiH, ali i u celom regionu", napisao je Čanak u izjavi i upozorio da su takve odluke "opasne po ceo Balkan".

Čanak je ukazao da su oslobađajuće presude "postale praksa u procesima protiv osumnjičenih za ratne zločine, kako u BiH, tako i u Srbiji i Hrvatskoj".

Ponovio je da LSV smatra skandaloznom odluku Vlade Srbije da da garancije za privremeno puštanje na slobodu haškog optušenika za zločin genocida Ratka Mladića.

Čanak je ocijenio da je skandalozna i odluka Apelacionog suda u Beogradu kojom se odbacuje optužnica protiv pet pripadnika Vojske RS-a u slučaju Štrpci.

Čanak je kazao da takav odnos prema sudskim postupcima u kojima se gone optuženici za najteža krivična djela u ratu, govori da ne postoji "spremnost za raskidanje veza sa ratnim politikama 1990-ih godina".

"Te ratne politike žive i dalje i ne dozvoljavaju napredak naših država. Vreme je da neozbiljna i opasna ratna igra u miru prestane", poručio je Čanak.

Dodao je da je stav LSV da je suočavanje sa "mračnom stranicom istorije zemalja nastalih na zgarištu Jugoslavije", jedna je od pretpostavki za stvaranje normalnih i zdravih društava, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.