10.10.2017. 13:17
0
SDA osuđuje poziv da se kadrovi srpskog naroda povuku iz pravosudnih institucija
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila poziv zvaničnika iz entiteta RS na čelu s Miloradom Dodikom da se kadrovi sprskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

SDA smatra da je to poziv, kako navodi, na  flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.

- Toga moraju biti svjesni i zvaničnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu.

Sud i Tužilaštvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka - ističe se u saopćenju iz SDA. 

Također iz te stranke smatraju da nije moguće na osnovu  političke, medijske  i svake druge harange izdejstvovati sudsku  presudu za ratne zločine.

- Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina.  Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile  masovne zločine i genocid i to je bio metod u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprječavala i sankcionisala zločine - kaže se dalje u saopćenju SDA. 

SDA ističe da su jučerašnje izjave zvaničnika entiteta RS i Srbije "manifestacija  politike  koja ima za  cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč  brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH".

- Takvi pokušaji nikada neće proći. Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijelog regiona - kaže se na kraju saopćenja SDA. 

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.