11.10.2017. 19:45
0
U Neumu održan okrugli sto o temi 'Informaciono društvo i mediji'
U organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i uz podršku Misije OEBS-a u BiH u Neumu je danas održan okrugli sto na temu „Informaciono društvo i mediji“, što je jedno od otvorenih pitanja primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između naše zemlje i Evropske unije (EU) i jedno od poglavlja budućih pregovora o članstvu BiH u EU.

U obraćanju predstavnicima svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, zvaničnicima Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u BiH, kao i predstavnicima civilnog društva i medija, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović podsjetio je na činjenicu da je ovo šesti okrugli sto kojeg je ova komisija organizovala u gradovima BiH s ciljem jačanja koordinacije svih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija BiH, kao i informisanja o svim aspektima tog procesa, te njegove promocije i popularisanja među institucijama vlasti i građanima.

Naglašavajući da sloboda govora i sloboda medija predstavljaju jedne od najvažnijih evropskih vrijednosti, portparolka OSCE-a Željka Šulc u svom izlaganju upozorila je na povećan broj slučajeva prijetnji i napada na novinare u BiH, ali i na pad kvaliteta izvještavanja i nedostatak istraživačkih tekstova u medijima u našoj zemlji. Šulc, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH, ukazali su na potrebu obezbjeđivanja finansijske stabilnosti i uređivačke nezavisnosti javnih RTV servisa, te na obavezu zakonskog regulisanja pitanja transparentnosti vlasništva nad medijima i pitanja medijskog oglašavanja.

Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović predstavio je specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH, kojeg je Institucija ombusmena izradila ove godine i u kojem se upozorava na neriješen radno – pravni status značajnog broja novinara, te predlaže da se napadi na novinare definišu kao krivično djelo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

O aktuelnim dešavanjima u vezi sa statusom i finansiranjem javnih servisa u BiH govorili su predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije PSBiH Momčilo Novaković i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Učesnicima okruglog stola obratili su se i predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i Vijeća za štampu, predstavnici Direkcije za evropske integracije, načelnik Općine Neum Živko Matuško, kao i ugledni novinar Goran Milić.

Zaključci i preporuke sa okruglog stola bit će razmatrani na jednoj od narednih sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije, te, nakon potvrđivanja, upućeni prema domovima PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Fena/Admir Oručević)

PSBiHNeum
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.