14.10.2017. 17:30
0
Potpisan memorandum o uspostavi mreže ekonomskih fakulteta iz regiona: Obuhvaćeni i fakulteti iz BiH
U sklopu obilježavanja 65 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumjevanju s ekonomskim fakultetima iz regiona jugoistočne Evrope.

Dokument, kojim se definiraju prioritetni pravci saradnje mreže koja zasad obuhvata 17 ekonomskih fakulteta iz zemalja regiona - Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, potpisali su predstavnici ovih visokoškolskih institucija.

Svečani čin potpisivanja Memoranduma pozdravio je uime domaćina dekan Ekonomskog fakulteta UNSA prof. dr. Kemal Kozarić, izražavajući zadovoljstvo uspostavom partnerstva kao nadgradnje bilateralnoj saradnji koja je odranije aktuelna, a po uzoru na saradnju s ekonomskim fakultetima u Ljubljani i Zagrebu, ostvarenu u sklopu zajedničkih master-programa.   

Istaknuo je da ova inicijativa korespondira s Bolonjskim prioritetima, koji podrazumijevaju osiguranje mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, uključujući i razmjenu ideja i programa akademskih zajednica.

- Osnovna zamisao je da kvalitet obrazovanja ostane naša prepoznatljivost, jer samo kvalitetom možemo biti konkurentniji i efikasniji i biti ispred drugih - potcrtao je Kozarić, navodeći da su i drugi dobrodošli te da mreža ekonomskih fakulteta iz jugoistočne Evrope ostaje otvorena za nove članice.

Čestitke u povodu uspostave mreže i godišnjce Ekonomskog fakulteta UNSA uputila je dekanesa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani prof. dr. Metka Tekavčić, naglašavajući da novi model saradnje nudi šire mogućnosti i sinergiju od koje svi mogu imati samo pozitivne rezultate.

Ukazala je na značaj razvoja međunarodne saradnje i razmjene u oblasti obrazovanja za cjelokupan razvoj partnerskih zemalja, izražavajući očekivanje da će svi fakulteti iz regiona 'krenuti' putem sticanja međunarodnih akreditacija koje svjedoče o kvalitetu.

- Mi kao region i zajednica bit ćemo toliko jaki koliko je jak naš najlošiji član. Stoga želimo da svi napreduju - poručila je Tekavčić, akcentirajući važnost strateškog odgovornog pristupa na planu osiguranja kvaliteta ekonomskog i poslovnog obrazovanja u regionu kao cjelini.

Skup u povodu potpisivanja spomenutog memoranduma bio je i prilika za čestitanje Ekonomskom fakultetu UNSA na njegovim postignućima i uručivanje prigodnih poklona.   

Potpisivanje memoranduma jedan je u nizu događaja upriličenih u sklopu obilježavanja 65. godišnjice osnivanja Ekonomskog fakulteta UNSA.

Inače, obilježavanje ove značajne godišnjice propraćeno je organiziranjem niza značajnih skupova, među kojima, 'Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2017', Državnog IT takmičenja iz Microsoftovih alata - Word®, Excel® i PowerPoint®, kao dijela Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja, te okruglog stola o temi 'Evropska i BiH perspektiva - konkurentnost i klasteri', odnosno o ulozi i značaju klastera u promoviranju nacionalne konkurentnosti.

Kako je najavljeno, centralna svečanost 65. godišnjice uspješnog djelovanja Ekonomskog fakulteta UNSA bit će upriličena večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu (NPS).

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.