15.10.2017. 8:35
0
Naredne godine završetak projekta Fonda memorijala 'Devet narodnih heroja'
Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida - Fond memorijala radi na nekoliko projekata čija realizacija je u toku, a jedan od njih je izgradnja instituta Alija Izetbegović koji treba da bude u sklopu Memorijalnog centra Kovači.
Direktor Fonda memorijala Suad Zijadić kaže u razgovoru za Fenu da će otkupom kuće u ulici Širokac na broju 2 biti izgrađen objekt gdje će biti smješten ovaj institut kao naučno-istraživačka ustanova u čijem sastavu će biti na jednoj etaži premješten Muzej Alija Izetbegović kao muzejska postavka.

-Tada bismo oslobodili prostor kula gdje je trenutno Muzej i pretvorili ga u muzejsku postavku Armije Republike BiH, i pasarelom povezali sa Žutom tabijom - kao Muzej topova i to bi onda u konačnici dalo konačnu priču koja se zove Memorijalni centar Kovači - pojasnio je Zijadić.

Fond memorijala radi intenzivno i na projektu muzejske postavke "Devet narodnih heroja", što je projekt pokrenut prije 10 godina.

- Radili smo određene dijelove tog projekta, urađena je monografija, web stranica heroji.ba, kao i devet filmova u formi memori stika. I sada radimo finalna istraživanja u kojima pokušavamo dobiti neke artefakte koji će biti sastavni dio muzejske postavke. To je obiman i opsežan projekt. Nećemo stići u ovoj godini da ga realiziramo do kraja, ali u narednoj godini taj projekt ćemo privesti kraju - ističe Zijadić.

Ovaj projekt se odnosi na pripadnike Oružanih snaga BiH koji su uredbom Predsjedništva RBiH proglašeni narodnim herojima. Devet dobitnika "Ordena heroja oslobodilačkog rata" su Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Zijadić je naglasio da je u toku i realizacija idejnog projekta Spomeničkog kompleksa Ratni tunel D-B, kojim bi taj muzejski kompleks dobio novi izgled. Nakon što je izabran drugonagrađeni rad, sada je u proceduri usaglašavanja sa Zavodom za planiranje.

Sastavni dio urbanističkog projekta je, kaže Zijadić, idejno rješenje koje se još dorađuje. Kada se završi urbanistički projekt, u smislu vanjskih radova, pristupit će se izvedbenom projektu. U međuvremenu, u Fondu pokušavaju otkupiti zemljište koje je na butmirskoj strani, kako bi se stekli preduvjeti da se, kada bude gotov izvedbeni projekt, počne s izvođenjem radova.

Završen je i idejni projekat za Ratnu džamiju na Igmanu.

- Sada raspisujemo tender za izradu izvedbenog projekta Memorijalnog kompleksa ratna džamija. U sklopu te džamije će biti određeni sadržaji koji će dopuniti prostor. Uz ono što trenutno imamo radit ćemo galeriju porušenih džamija i jedan restoran koji bi upotpunio sadržaj - istakao je Zijadić.

Najavio je da će u 2018. godini biti aktuelan i projekt koji podržava Ministarstvo za boračka pitanja KS, a to je stavljanje u funkciju i preuređenje objekta "Kon-Tiki" u Vogošći, poznatog i kao pansion "Kod Sonje", u spomen obilježje-Muzej stradanja građana BiH.

- U završnoj je fazi aktivnost vezana za otkup ovog objekta i to će biti projekt koji će obilježiti 2018. godinu - kazao je Zijadić.

Uz muzejsku postavku koja bi bila vezana za logoraše, kako je dodao, prijedlog je da se napravi, s obzirom na to da to prostor dozvoljava i da bi bila opravdana investicija koja bi vraćala uložena sredstva, komuna za liječenje od PTSP-a.

Zijadić pojašnjava da je zamisao da se preko Ministarstva za boračka pitanja KS demobilizirani borci koji pate od postratnog sindroma šalju na liječenje gdje bi se kroz okupacionu terapiju bavili plasteničkom proizvodnjom ili izradom suvenira. Suveniri bi se prodavali na Tunelu D-B, Memorijalnom centru Kovači i Memorijalnom kompleksu ratne džamije na Igmanu i na taj način bi vraćali investirani novac.

Također, Zijadić navodi da još nije došlo do realizacije projekta revitalizacije Žute tabije, te da se očekuje sastanak predstavnika Fonda memorijala i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na kojem će biti razmatrana realizacija ovog projekta.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.