16.10.2017. 16:18
0
Učenici javnih škola u Velikoj Britaniji izučavat će ratni period u BiH
Učenici svih javnih škola u Velikoj Britaniji imat će priliku izučavati sve relevantne činjenice iz ratnog perioda u Bosni i Hercegovini od '92. do '95.godine, s posebnim akcentom na geneocid u Srebrenici.

Rečeno je to na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s predstavnicima britanskih sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te osnivačem i predsjednikom Fondacije "Remembering Srebrenica" Waqarom Azmijem.

- Važno nam je da djeca u Britaniji budu upoznata sa srebreničkom tragedijom, ali i sa svim onim što je vaš narod proživio tokom četiri godine opsade Sarajeva - kazao je Azmi.

Potcrtao je kako je ova fondacija i formirana s ciljem podsticanja na toleranciju, međureligijsko poštovanje, podizanja svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studentske i učeničke posjete i druge vrste aktivnosti koje se poduzimaju radi prevladavanja mržnje, predrasuda i strahova.

- Djeca trebaju da uče iz knjiga o historiji gdje bi im se tačno predočile činjenice, kao i da sve što je vezano za ovaj naš najteži period treba nazvati pravim imenom. Ne smijemo dozvoliti da živimo u zabludi da su svi isti, jer to nije tako - istakao je premijer Konaković te podržao inicijativu predstavnika ovih sindikata, smatrajući je izuzetno značajnom.

Dogovoreno je da se u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i institutima za istraživanje ratnih zločina i historiju osiguraju svi relevantni podaci koji će doprinijeti izučavanju ratnih dešavanja u svjetlu kakvi su oni zaista i bili, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.