17.10.2017. 15:45
0
"Smatramo drskim i uvredljivim jednostran postupak gradonačelnika da razriješi savjetnika Bošnjaka"
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić održao je u utorak konferenciju za novinare u povodu smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića, kojeg je u ponedjeljak smijenio brčanski gradonačelnik Siniša Milić.

Kadrić je kazao kako je, po ovom pitanju, ovlašten da javno zastupa stavove Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta.

“Smatramo drskim i uvredljivim jednostran postupak gradonačelnika da, bez suglasnosti bošnjačkog političkog faktora i ikakve argumentacije, razriješi savjetnika Bošnjaka. Još drskijom smatramo izjavu gradonačelnika da ima zakonsko i statutarno ovlaštenje da može bez ikakvog obrazloženja smijeniti savjetnika. Izbjegava, iako je dužan, iznijeti političko obrazloženje zašto to čini, jer su ga izabrali i bošnjački  zastupnici, i on je gradonačelnik svih, a ne samo Srba, s obzirom da su mu skoro svi zastupnici Srbi iz većine, dali podršku da to učini, što predstavlja poseban presedan u političkoj praksi u Brčko distriktu BiH”, istaknuo je Kadrić.

Pozvao je gradonačelnika Milića da javno iznese razloge za smjenu savjetnika Dedeića, koji, kako je istaknuo, nije imao nikakve operativne nadležnosti u njegovom kabinetu.

Pozvao je i zastupnike iz reda srpskog naroda, u čije ime i na čije traženje je to učinio da iznesu razloge.

„U protivnom ćemo narednih dana sami iznijeti argumentaciju zašto se sve ovo radi i u čije ime, te će biti svim građanima jasno, i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima, radi li gradonačelnik u ime građana ili samo predano radi pod patronatom i u interesu odabrane nekolicine ljudi u Brčkom,” ustvrdio Kadrić.

Dodao je kako je obavijestio i Ured supervizora za Brčko, od kojega u narednom razdoblju očekuje očitovanje na ovu temu.

Pored Dedeića, gradonačelnik Milić je u ponedjeljak smijenio i direktora brčanskog Ureda za upravljanje javnom imovinom Dejana Karana.

Brčanski gradonačelnik ranije je izjavio kako nema potrebe za dodatnim  obrazloženjem smjena dvojice uposlenika brčanske Vlade te da je to urađeno sukladno ovlastima gradonačelnika koje mu daju Statut i zakoni Brčko distrikta.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.