17.10.2017. 20:30
0
Zabrinjavajući podaci o stanju u našoj zemlji: Skoro polovina stanovništva u BiH živi na granici siromaštva
Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), 17,9 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 235 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično stanovništvo, prenosi Avaz.

To znači da je svako šesto domaćinstvo u našoj zemlji siromašno. Prema zvaničnim podacima, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, s mjesečnim primanjima oko 416 KM.  

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se na današnji dan širom svijeta, još od 1993. godine. Generalna skupština UN-a odredila je ovaj dan za podizanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama.  

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice, a podaci UN-a govore da je naša zemlja peta po siromaštvu u Evropi. 

Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih, penzioneri, ali i brojni radnici već godinama preživljavaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH. 

- Nažalost, u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu – naveli su iz Ureda rezidentne koordinatorice UN-a u BiH..


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.