18.10.2017. 9:07
0
Poslanici vladajuće većine u NSRS usvojili rezoluciju o vojnoj neutralnosti
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Zasjedanju, koje je okončano rano jutros, nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije “Domovina”, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023., dok su u “Domovini” ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulisana na nivou BiH.

U rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Opozicionari nisu prisustvali zasjedanju, nakon što im je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa skupštinskog zasjedanja, na šta su se oni uglušili.

Poslanici vladajuće većine nastavi su zasjedanje u maloj sali i usvojili sve tačke dnevnog reda, te imenovali Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora RS-a.

Radukić je dosad obavljao dužnost pomoćnika ministra finansija RS-a za fiskalni sistem.

Glasovima vladajuće većine razriješen je dužnosti zamjenik pravobranioca RS-a sa sjedištem u Banjoj Luci Borislav Jeličić, koji je osumnjičen za zloupotrebe s prometovanjem određenim zemljištem u Banjoj Luci.

U isto vrijeme nekolicina opozicionara bila je u velikoj skupštinskoj sali. 

(FENA/Merima Druškić) 

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.