18.10.2017. 11:31
0
Ramiz Salkić: Da je Milorad Dodik procesuiran zbog referenduma, ne bi bilo sporne rezolucije
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić izjavio je za Fenu da predsjednik tog entiteta Milorad Dodik i parlament usvojenom Rezolucijom o proglašenju vojne neutralnosti RS duboko zadiru u nadležnosti BiH te očekuje da odgovaraju oni koji krše zakone i Ustav ove zemlje.

- Rezolucija je direktno zadiranje u vanjsku politiku BiH koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, a suprotna je Zakonu o odbrani BiH, koji jasno definiše razvoj Oružanih snaga i pravac kretanja BiH prema NATO savezu – rekao je Salkić.

Podsjeća da je svojevremeno Predsjedništvo BiH, u mandatu Nebojše Radmanovića, donijelo strateške dokumente koji upućuju BiH na tu vojnu alijansu.

- I ovo što sada čini parlament RS, odnosno Milorad Dodik je po nalogu nekih koji ne žive na ovim prostorima, a čiji su oni samo izvršioci. Jasno je svima da ovo Dodik radi za 'tuđi šićar' - tvrdi Salkić.

Neprihvatljivo je, kaže, da se ovom rezolucijom krše i odluke sudova o knjiženju vojne imovine.

Salkić je napomenuo da Dodik i parlament RS za usvajanje sporne rezolucije nemaju kapacitet naroda, imajući u vidu da je na izbore izašlo oko 55 posto stanovnika, a koalicija koja sada čini vlast u tom bh. entitetu osvojila je manje od 25 posto od ukupnog broja izašlih birača.

- Oni nemaju kapacitet da uime naroda donose takve odluke - naveo je entitetski potpredsjednik.

Ukazao je i da su Tužilaštvo BiH i druge nadležne državne agencije „propustili da procesuiraju Milorada Dodika za mnoga djela, između ostalog i za kršenje odluka Ustavnog suda BiH i provođenje neustavnog i nezakonitog referenduma o 'danu RS'“.

- Da je tada Dodik procesuiran za ta djela, za koja je trebalo da odgovara, sigurno je da danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Na potezu su oni koji treba da pokažu da država i sistem funkcionišu i da oni koji krše zakon i Ustav ove zemlje za to i odgovaraju – zaključio je entitetski potpredsjednik za Fenu. 

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije „Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definiše neutralnost tog bh.entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, ističe da njena teritorija ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. 

U ovom dokumentu je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.