18.10.2017. 14:24
0
Inzko: Rezolucija o vojnoj neutralnosti nema nikakvu pravnu valjanost
Visoki predstavnik OHR-a u BIH Valentin Inzko reagovao je na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je jučer usvojila Skupština Repeublike Srpske, piše agencija Patria.

- Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir želim pojasniti, u vezi sa Rezolucijom koju je jučer usvojila Narodna skupština RS, da Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS. NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou.

Želim još jednom naglasiti da je, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati – kazao je Valentin Inzko u izjavi za novinsku agenciju Patria.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.