19.10.2017. 19:00
0
VSTS na narednoj sjednici o ratnim sudijama i tužiocima
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija rekao je da će na dnevnom redu naredne sjednice biti informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji obavljaju funkcije.


Tegeltija je naveo da bi naredna sjednica VSTS-a trebalo da bude održana 25. i 26. oktobra.

- U VSTS je stigla informacija Republičkog centra u kojoj je obuhvaćeno devet sudija i šest tužilaca. Nakon prijema informacije, u Odjeljenju za imenovanja provjerio sam da su ove sudije i tužioci stupili u pravosudne institucije u periodu od 2003. do 2007. godine - kazao je on.

Tegeltija je naglasio da će informacija Republičkog centra biti upućena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a radi daljih provjera, javlja BIRN-Justice Report. 

- Ovu tačku staviću na dnevni red sjednice VSTS-a jer smatram da zaslužuje da se otvori rasprava o ovom pitanju i tada ćemo predložiti i zaključke - istakao je Tegeltija.

Po njegovim riječima, toj informaciji će se pristupiti krajnje ozbiljno i s maksimalnom pažnjom.

Tegeltija je napomenuo da VSTS nema ovlaštenja da razrješava sudije i tužioce bez učinjenog disciplinskog prekršaja, a disciplinski prekršaj se čini od dana kada su postali sudije ili tužioci.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poslao je prošle sedmice dopis VSTS-u optužujući 15 sudija i tužilaca iz državnih institucija za antisrpsku pristrasnost.

Direktor Centra Milorad Kojić je rekao da je na listi i sudija Šaban Maksumić, član Sudskog vijeća na suđenju bivšem komandantu snaga Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici Naseru Oriću, kojeg je Sud BiH nepravosnažno oslobodio optužbi za ubistva srpskih ratnih zarobljenika. Preostala dvojica sudija u Sudskom vijeću nisu bili Bošnjaci.

- Visoki sudski i tužilački savjet bi trebao osigurati nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, ali s ljudima koji su zatvarali Srbe tokom rata ono ne može biti nezavisno, nepristrasno i profesionalno - kazao je tada Kojić.

(FENA/Amila Alijagić)

VSTS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.