20.10.2017. 19:59
0
Ćatić: Fokus na donošenju odgovarajućeg seta zakona i poboljšanju uvjeta rada
Dosadašnja predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine Lejla Ćatić danas je na kongresu te organizacije u Sarajevu ponovno izabrana na tu funkciju.

Ćatić je u izjavi za Fenu najavila da će aktivnosti tog sindikata u narednom mandatnom periodu biti fokusirane na donošenje zakona o šumama u FBiH, kolektivno pregovaranje te donošenje novog zakona o zaštiti na radu, kao i propratnih propisa koji se odnose na sektor šumarstva, drvne i papirne industrije, odnosno na sve ono što je u vezi s ostvarivanjem prava radnika i poboljšanjem uvjeta rada.   
- Mi smo od jula ove godine postali članica FSC-a (Forest Stewardship Council - Savet za upravljanje šumama) i djelovat ćemo i u tom pravcu, jer je značajno da naše šumarstvo ima FSC-certifikate - kazala je Ćatić, potcrtavajući da je to značajno i za drvnu industriju, odnosno za plasman proizvoda na ino-tržištima.  

Inače, FSC je nezavisna, nevladina, neprofitna organizacija, osnovana je u cilju promocije odgovornog odnosa prema šumama, a FSC certikifikat jamči da drvo do krajnjeg korisnika dolazi strogo praćenim lancem - od certifikovane šume, preko obrade i proizvodnje.

Delegati Šestog kongresa Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH razmatrali su stanje u ovom segmentu privređivanja, s posebnim osvrtom na činjernicu "da jedna od najboljih industrijskih grana u državi egzistira na ivici opstanka kada je riječ o vrednovanju rada, odnosno visini primanja/plaća uposlenika".

Pozvali su, u tom kontekstu, nadležne institucije da se dodatno angažiraju na poboljšanju ukupnog stanja u sektoru šumarstva, drvoprerađivačke i papirne industrije, kao grane koja ostvaruje suficit i predstavlja veliki razvojni potencijal.

Istovremeno, konstatirano je da su plaće radnika u većini privrednih društava u tom sektoru manje od prosječne plaće u FBiH, a u preradi drveta i proizvodnji namještaja gotovo upola manje.

Prema raspoloživim pokazateljima, radnici zaposleni u šumarstvu, njih 5.032, imaju relativno povoljnija prava. Prosječna neto plaća u šumarstvu iznosi 920 KM, a bruto 1.394 KM. Oko 1.730 zaposlenih u papirnoj industriji ima neto plaću 772 KM i 1.181 KM bruto. U preradi drveta, 7.000 radnika, po podacima iz juna ove godine, imalo je plaću 472 KM neto, a 701 KM bruto. U proizvodnji namještaja, 5.237 radnika imalo je neto plaću 556 KM, a bruto 834 KM.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.