25.10.2017. 9:35
0
Bubrežni bolesnici odbili dijalizu: Usvojite zakon da se možemo liječiti u BiH
Oko 50 dijaliznih pacijenata odbili su uključenje na dijalizu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS Amela Šiljević rekla je da u BiH ima više od 3.000 dijaliznih pacijenata koji ne mogu da izvrše transplantaciju u BiH i pomoć moraju tražiti izvan zemlje, piše bh. novinska agencija Patria. Šiljević je rekla da je pozvano obezbjeđenje i policija iako se radi o mirnim protestima pacijenata te da medijima nije omogućeno da snime pacijente u krugu KCUS-a.

Traže usvajanje Zakona o transplantaciji organa i tkiva po skraćenom postupku kako bi se ti pacijenti mogli liječiti u BiH.

- Samim tim što su na dijalizi ovi pacijenti su ugroženi, a možete zamisliti sad bez dijalize oni su životno ugroženi. Ove godine u BiH su transplantirana tek dva pacijenta – rekla je Šiljević dodavši da se povećava broj dijaliznih pacijenata.

Ona je dodala da iako je Vlada usvojila zakon to Parlament FBiH još nije učinio. Smatra da su prevareni jer je i prošle godine bila ista situacija. 

Pacijenti koji su danas odbili dijalizu time su ugrozili svoje zdravlje ali na ovaj način žele skrenuti pažnju na probleme s kojima se suočavaju.

U KS je 320 pacijenata na dijalizi, u FBiH 2.000, a u BiH oko 3.000. Šiljević ističe da bi trećina mogla biti transplantirana ako bi se Zakon usvojio. 

Također, u još nekoliko bolničkih centara u FBiH pacijenti su odbili današnju dijalizu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.