25.10.2017. 17:42
2
Prošle godine je smetala Srbima, a sada ponovo nekome smeta: Usvojena inicijativa za promjenu teksta na ploči sarajevske Vijećnice
Gradsko vijeće Grada Sarajeva sa 17 glasova usvojilo je inicijativu vijećnika Mire Lazovića za početak procedure o statusu i tekstu ploče na ulazu u Vijećnicu, prenosi agencija Patria.

Vijećnik Velija Katica predložio je da se formira komisija za ovo pitanje koju će činiti članovi kolegija Gradskog vijeća, predstavnici Komisije za nacionalne spomenike BiH, te relevantni historičari, što je također usvojeno. 

Lazović je pokrenuo ovu inicijativu smatrajući da ploča koja se sada nalazi na Vijećnici nije dobra za imidž Sarajeva i BiH jer potencira kolektivnu odgovornost naroda za zločine, a ne konkretne počinioce i vojne formacije, te tekst kao takav treba razmatrati.

- Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite - piše na tabli.

Veliki skandal izbio je prošle godine kada je zbog delegacije iz Srbije ploča prekrivena zastavom BiH. Već tada se sve glasnije mogla čuti ideja o mijenjanju teksta ploče.

Lazović smatra da novi natpis treba biti zasnovan na utvrđenim historijskim činjenicama. 

(Patria / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.