26.10.2017. 12:15
0
BH-Gas: Federacija BiH bi mogla biti zatvorena sa svih strana kada je u pitanju gasni sektor
Iz kompanije BH-Gas reagovali su na najavu da BIH prijete nove sankcije od strane Energetske zajednice.

Zbog najavljenih sankcija BH-Gas želi da upozna javnost da je na dnevnom redu 15. sjednice Ministarskog vijeća Energetske zajednice koja će se održati 14. decembra 2017. godine u Prištini zaista navedena tačka, ali u kontekstu, citiramo:

U prijevodu navedeno znači da je riječ o produženju uvedenih mjera, ili preciznije suspendiranju određenih prava prema čl. 92(1) Ugovora o uspostavi EZ, a koje se ogledaju u nefinansiranju troškova puta predstavnika BiH, te ukidanja mogućnosti glasanja na sastancima. O utemeljenosti referisanja da BiH nema pristup fondovima predpristupne pomoći slijedom datih sankcija, najbolje govori podatak koliko smo dosad povukli navedenih sredstava za potrebe projekata iz energetskog sektora: 0 KM/EUR.

Da li je dobro da BiH i dalje ima mjere?

Jednostavan odgovor, nije.

Međutim, ono što se sada radi sa pominjanjem sankcija, a na bazi ponavljamo uvedenih mjera je ono na što BH-Gas uporno ukazuje. 

Predloženi Zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije u poglavlju gasa apsolutno nije provedba Trećeg Energetskog paketa, već pokušaj nefunkcionalnog kompromisa u datim uslovima u BiH. Cjelokupnu javnost smo upoznali da posjedujemo dokument potpisan od strane Energetska zajednica u kojem potvrđuju da predloženi Zakon u dijelu gasa nije tražena provedba Trećeg energetskog paketa. 

Zašto sada ovaj pritisak sa navodnim sankcijama, a do danas mjerama?

Naime, 31.10.2017. godine će biti potpisan dokument o gasifikaciji Rafinerije Brod i uvođenju prirodnog gasa u BiH iz Hrvatske produktovodom(?), a sve na bazi dogovora u kojem ni u kom obliku nisu zastupljeni organi države BiH, obzirom da je riječ o granici dviju susjednih država.  

Istovremeno, gradi se transportni gasovod prema Bijeljini i to preko odvojka sa gasovoda Zvornik -Sarajevo.

Predloženi Zakon u svojoj supstanci predviđa da budući entitetski regulator izdaje saglasnosti na ovakve projekte. Dakle, ne država BiH i državni regulator BiH, već entitetski (RS) regulator. 

U BiH već postoje 3 transportera gasa i sada dobivamo još 2 na mrežu ukupne dužine 250 km. Ova dva nova transportera imaju svoje vlasnike u Srbiji/Hrvatskoj. 

Naši susjedi imaju hiljade/tisuće kilometara gasovoda/plinovoda i po 1 transportnu kompaniju,   Srbijagas/Plinacro. BiH sa čak 5 transportera gasa spada u sam vrh evropskih zemalja, a po km mreže nismo ni blizu susjedima, a kamoli ostalim zemljama EU. BiH će sada, a na bazi predloženog Zakona, imati nekoliko entitetskih transportera, bez državnog regulatora, dok ponavljamo susjedne zemlje upravo članice Energetske zajednice imaju po jednu državnu transportnu kompaniju na hiljade km transportne gasne mreže.   

Ono što pokušavamo upoznati javnost jeste da ovakav sistem transportera i ovakakav Zakon ne postoji nigdje u Evropi, ali zbog Rafinerije Brod (RS) i gasifikacije Bijeljine (RS) treba hitno sve ozakoniti, kako bi se Federacija BiH zatvorila sa svih strana u gasnom sektoru.

I na kraju, Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice ista nije nigdje ovlaštena od zemalja članica da uvodi sankcije, već upravo suprotno da pomaže budućim i sadašnjim članicama da usklade svoje zakone sa pravnom stečevinom EU. Predloženi Zakon nije, niti će biti implementacija Trećeg energetskog paketa, već ozakonjenje onoga što se trenutno odvija na terenu.

Ovdje nismo govorili o ratnom dugu za gas, o ograničenjima u transportu gasa prema Sarajevu, o abnormalnim tarifama za transport gasa, o starom gasovodu kojeg niko u RS ne održava, a gradi se odvojak sa njega itd., jer je dato zasebna tema sa sličnom pozadinom - navedeno je iz kompanije BH-gas.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.