26.10.2017. 17:30
0
Ambasador Holandije na sastanku sa Mladenom Grujičićem: Osuđujemo sve one koji ne priznaju genocid 1995. godine
Ambasador Holandije u BiH Reinout Caspar Vos danas je posjetio Memorijalni centar u Potočarima i odao počast ubijenim žrtvama genocida.

Sastao se i s majkama Srebrenice, a zatim posjetio načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića i njegovog zamjenika Nermina Alivukovića.

Ambasador Holandije je nakon sastanka s Grujičićem novinarima kazao da je veoma značajno da se održe sjećanja na počinjen genocid 1995. godine.

- Osuđujemo sve one koji ne priznaju genocid 1995. godine. Također sam razgovarao s načelnikom o uspješno provedenim projektima u posljednjih 20 godina u Srebrenici. Drago mi je da su vidljivi rezultati projekata koji su realizovani, a samim tim naša podrša nije neophodna kao ranije. Svakako, naša saradnja će se nastaviti i u narednom periodu ću često dolaziti u Srebrenicu, kako iz profesionalnih razloga tako i privatno, jer ovo je prekrasno turističko područje - kazao je ambasador.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su razgovarali o projektima koje je finansirala Holandija.

- Na sastanku smo izrazili želju i apel da holandska države produži rok djelovanja u Srebrenice dok Srebrenica ne bude samoodrživa i ne stane na svoje noge. Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti saradnju s Ambasadom Holandije – istakao je Grujičić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković ambasadoru Holandije Vosu je zahvalio na podršci kroz razne projekte. Istakao je posebnu zahvalnost za finansijska sredstva za komisiju o nestalim osobama, kao i pomoć za deminiranje na području općine Srebrenica.

- Ambasador Holandije na sastanku nam je rekao da Vlada Holandije neće dozvoliti negiranja genocida koji se desio 11. jula 1995. godine. S druge strane, najavio je zatvaranje razvojnog projekta UN-a koji je implementiran preko UNDP-a u Srebrenici. Ipak, načelnik Grujičić i ja smo molili da se nastavi projekat putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. On je obećao da će našu molbu prenijeti Vladi Holandije i izrazio spremnost podrške lokalnoj zajednici na putu ka ekonomskom jačanju i osnaživanju naše Općine - potcrtao je Alivuković.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.