28.10.2017. 9:46
0
Kao vojska: Novinari iz 10 zemalja prošli obuku za ratno novinarstvo, terorističke napade i elementarne nepogode
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
Teroristički napadi, elementarne nepogode, ratovi, demonstracije, samo su neke od situacija u kojima se mogu naći novinari, snimatelji i drugi medijski djelatnici. No, mnogi od njih nisu spremni za takve ekstremne okolnosti. Stoga je njihova fizička i psihička spremnost presudna da u kriznim trenucima odgovore tim izazovima obavljajući profesionalni zadatak i pri tom sačuvaju život.

Upravo iz tih razloga, Anadolu Agency (AA) s turskom Policijskom akademijom i Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA) tokom oktobra organizirala je 13. program obuke za ratno novinarstvo koju su pohađali novinari i medijski djelatnici, njih 25, iz deset zemalja svijeta.

Dvosedmičnu obuku prošli su medijski djelatnici iz Azerbejdžana, Afganistana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Filipina, Kosova, Etiopije, Kenije, Srbije i Pakistana, a među njima bilo je pet žena od kojih je jedna novinarka Fene.

U prvom dijelu obuke polaznici uče teorijski o pravilnom čitanju karata, orijentiranju u prostoru, zračnim i pomorskim akcijama, napadima hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim oružjem, ratnoj terminologiji, izbjeglicama i izbjegličkim kampovima, geopolitici Bliskog istoka, pregovaranju te ratnom pravu.

Potom slijedi praktični dio za koji je, osim fizičke spremnosti, potrebna velika mentalna snaga. Tokom ove obuke do izražaja u potpunosti dolazi pomjeranje ličnih granica sposobnosti i izdržljivosti.

Polaznici prolaze obuku samoodbrane u cilju usvajanja znanja i tehnika kako zaštititi sebe i snimljeni materijal, pri tom nikad ne napadajući nego samo braneći se, potom prolaze sve segmente pružanja prve pomoći i korištenja različite opreme na protestima, poput gas-maski te općenito snalaženja u vanrednim situacijama.

Tokom praktičnog prikaza kako se ponašati kada izvještavaš s demonstracija koje uvijek prijete da eskaliraju, s neizvjesnim ishodom, instruktori vas ne štede. Polaznici su osjetili velike udare vodenim mlazom, ali ništa se ne može porediti sa kontinuiranom paljbom suzavca koji izaziva gušenje do nemogućnosti da nakon njegovog djelovanja otvoriš oči.

Uvježbavali su medijski djelatnici i napredne tehnike vožnje u zahtjevnim uvjetima, poput snijega i leda na putu, ali i onda kada si primoran naglo zakočiti, a istovremeno su demonstrirane i sve moguće situacije sudara posebno u kontekstu vezanja pojasa u autu koji zaista spašava živote.

Nakon toga uslijedilo je vježbanje preživljavanja u vodi. Polaznici su obučeni kako plivati u grupi te kako spasiti utopljenika, kako iskočiti iz čamca ili brodice koja tone, ili kako pobijediti hipotermiju koja nastupa kada se tjelesna temperatura spusti ispod 35 stepeni Celzijusa.

Ipak možda najteži dio obuke je onaj koji novinarima priredi Specijalna jedinica Policijske akademije. Ona traje gotovo dva dana ili 36 sati bez spavanja i uz male pauze. Uključuje mnogo hodanja, puzanja, bježanja, pozicioniranja u slučaju pucnjave i bombi, a potom i straže u noćnom kampu.

Polaznici obuke imaju priliku letjeti helikopterom, naučiti kako prići helikopteru i kako izaći iz njega, kako pravilno izvršiti evakuaciju iz zgrade, kako se pozicionirati u slučaju zemljotresa i brojne druge stvari.

Nakon okončane dvanaestodnevne obuke polaznicima su uručeni certifikati o učestvovanju ili uspješno završenoj obuci za ratno novinarstvo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.