28.10.2017. 16:00
0
Vlada RS-a pisala Vijeću sigurnosti UN-a: Ponovo zatraženo zatvaranje OHR-a
Vlada RS uputila je Vijeću sigurnosti UN-a 18. izvještaj RS za period maj - oktobar ove godine, u kojem naglašava da je "visoki predstavnik godinama pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, realizujući plan SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka da se vlast centralizuje, te da ta stranka u svojim rukama drži pravosuđe i da je pomogla da BiH postane sigurno utočište ekstremistima", prenosi agencija Patria.

U prvom dijelu izvještaja, koji u ime RS predsjednik Milorad Dodik podnosi generalnom sekretaru i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, riječ je o protivpravnoj subverziji decentralizovanog ustavnog uređenja BiH, čime su prekršena ugovorna prava i mehanizmi zaštite RS i njenih građana, pišu Nezavisne novine.

- Time je produbljena disfunkcionalnost BiH -  ističe se u ovom izvještaju i dodaje da je visoki predstavnik godinama pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, realizujući plan SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka da se vlast centralizuje.

- Od kada su takozvana bonska ovlaštenja visokog predstavnika diskreditovana i izašla iz primjene, SDA se oslanja na svoju dominaciju u institucijama pravosuđa na nivou BiH, kao što su protivpravno formirani Sud BiH i Tužilaštvo BiH, da dodatno podrije ustavnu autonomiju dva entiteta BiH - piše u dokumentu.

U drugom dijelu izvještaja navedena je potreba da Ustavni sud BiH bude reformisan tako da se ukinu strana sudijska mjesta, te da je prema Ustavu BiH iz 1995. godine strane sudije trebalo da ostanu u Sudu samo u prelaznom petogodišnjem periodu. U tom dijelu se ističe da Ustavni sud nema legitimitet u RS i kod njenih građana zbog odsustva nezavisnosti, prisustva stranih sudija i savezništva stranih i bošnjačkih sudija koji slijede agendu visokog predstavnika i SDA. Naglašava se da je prisustvo stranih sudija nespojivo sa suverenitetom BiH i demokratijom.

- Zvaničnici EU jasno su stavili do znanja da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može pristupiti Uniji - ističe seu izvještaju.

- Nastojanje Bošnjaka da se imovina RS prenese na vojne strukture BiH je protivpravno i destabilizujuće, te se naglašava da je nedavna odluka Suda BiH, kojom je zvaničnicima RS naloženo da uknjiže imovinu Republike Srpske na BiH i Ministarstvo odbrane, suprotna zakonu - navodi se u trećem dijelu i naglašava da je odluka koja je dio agende SDA da centralizuje vlast i podrije RS sasvim nepotrebna za korišćenje navedene imovine u vojne svrhe.

Četvrti dio govori o razlozima zašto Narodna skupština RS ima pravo da izrazi svoj stav o članstvu u NATO-u i, potencijalno, održi referendum o tom pitanju. Navodi se da je potpuno ispravno da RS svojim građanima da mogućnost da se izjasne o pitanju koje ih se tiče jer je ovo, kako se ističe, bitno zbog uloge koju Ustav BiH daje Narodnoj skupštini RS u ratifikaciji ugovora. Dodaje se da svaki stav da se BiH već zakonski obavezala na pridruživanje NATO-u zanemaruje činjenicu da BiH može obavezati samo ratifikacija Sjevernoatlantskog sporazuma u skladu s ustavnim procedurama BiH.

O reformi pravosuđa BiH govori se u petom dijelu, u kojem se ističe da ga SDA koristi za ostvarivanje svog političkog programa, te da Tužilaštvo BiH već godinama donosi odluke o istragama i procesuiranju ne na osnovu pravde, nego politike. Najnoviji primjer za to je, kako se navodi u izvještaju, sramno oslobađanje Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici, pred Sudom BiH, koji se, kako stoji, otvoreno hvalisao ratnim zločinima počinjenim tokom rata.

- Institucije pravosuđa na nivou BiH nastavljaju sa dugogodišnjom diskriminacijom srpskih žrtava ratnih zločina prema ustaljenom obrascu - ističe se u ovom dijelu, dok je u šestom dijelu naglašeno kako su reforme nužne da bi Sud BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće dostigli evropske i druge međunarodne standarde.

- Sud BiH, protivpravna kreacija visokog predstavnika, zahtijeva značajne reforme uključujući ograničavanje beskonačno elastične nadležnosti koju prisvaja - naglašava se i dodaje da sistem VSTV-a koji je protivpravno uveo visoki predstavnik mora biti reformisan i usklađen s ustavnom strukturom BiH i evropskim standardima.

- RS se zalaže za reforme pravosuđa BiH u okviru strukturisanog dijaloga s EU - dodaje se.

Sedmi dio bavi se bojaznima u Evropi u pogledu uloge BiH kao utočišta džihadista, u kojem se ističe da je SDA pomogla da BiH postane sigurno utočište ekstremistima, a evropski lideri nedavno su pozvali na uzbunu u vezi sa bezbjednosnim rizicima koje ova situacija predstavlja po Evropu. Dodaju da je, dosljedno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima.

Osmi dio je posvećen opstrukciji Reformske agende za evropske integracije od strane institucija BiH, u kome se naglašava da RS nastavlja da dokazuje svoju opredijeljenost integracijama BiH ispunjavanjem svih svojih obaveza iz nje, dok institucije na nivou BiH nisu ispunile svoje obaveze, a kao primjer je navedeno neusvajanje akciza na naftu i naftne derivate.

U završnom dijelu izvještaja RS traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i zatvaranjem OHR-a.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.