30.10.2017. 19:47
0
Tegeltija: Pogrešna interpretacija zaključaka VSTV-a
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija u današnjem pismu upućenom međunarodnim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini naglasio je da je došlo do pogrešne interpretacije spornog zaključka s posljednje sjednice VSTV-a koji se odnosi na eventualnu smjenu sudija i tužilaca, bez disciplinskog postupka.

Pismo je uputio šefu Delegacije Evropske unije u BiH Larsu-Gunnaru Wigemarku, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Maureen Cormack i Edwardu Fergusonu te šefu misije OSCE-a u BiH Bruceu Bertonu.

To je učinio nakon određenih zaključaka koje je usvojio VSTV u vezi s nadležnostima o smjeni nosilaca pravosudnih funkcija, a koje je Wigemark ocijenio zabrinjavajućim, te istakao mogućnost direktnog uticaja na nezavisnost sudija i tužilaca.

- Tražili smo dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka. Nadležnima ćemo uputiti prijedlog koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava - naveo je u pismu Tegeltija.

Podvukao je da se radi o ekstenziji važeće odredbe ovog člana zakona koji prepoznaje mogućnost preispitivanja i poništavanja odluke o imenovanju, zbog okolnosti koje su se saznale od momenta imenovanja do momenta preuzimanja dužnosti.

Istaknuo je da se govori  o potrebi proširenja korektivnog mehanizma iz odredbe ovog člana na vrijeme i nakon preuzimanja dužnosti, a uslijed okolnosti koje VSTV-u nisu bile poznate u vrijeme donošenja odluke o imenovanju, koje bi, da su bile poznate, spriječile donošenje takve odluke.

VSTV je potpuno svjestan delikatnosti ovog pitanja, a na donošenje ovakvog zaključka opredijelilo se u cilju jačanja povjerenja građana u BiH, u lični integritet tužilaca i sudija, uz potrebu da se svi navodi o sudijama i tužiocima u BiH trebaju provjeriti u fer i zakonitoj proceduri, pojasnio je Tegeltija.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.