1.11.2017. 18:17
0
U ovoj zemlji može sve: Protokol o saradnji Hrvatske i RS-a potpisan bez znanja bh. institucija
Potpisivanje Protokola o saradnji Republike Hrvatske i Republike Srpske, predstavlja vrlo neprijatno iznenađenje s obzirom da u takvom procesu nije učestvovala, a niti je o tome bila informisana bilo koja institucija izvršne ili zakonodavne vlasti na državnom nivou, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako je naglasio posebno začuđuje činjenica da je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica Evropske unije koja bi morala da poštuje međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i Bosne i Hercegovine, koja je uz to i njen prvi susjed.

- Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u oblasti vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, da potpiše Protokol sa ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koja predstavlja samo jedan entitet u državi Bosni i Hercegovini - istaknuo je Zvizdić, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 Zvizdić upozorava da ono što je svakako morala znati Vlada Republike Hrvatske, ili se o tome na vrijeme informirati, jeste činjenica da u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, isključivu nadležnost za vođenje vanjske politike ima Predsjedništvo BiH, dok svaki bosanskohercegovački entitet može sklapati sporazume samo i isključivo uz saglasnost  Parlamentarne skupštine BiH.

Protokol o saradnji je potpisan bez znanja bosanskohercegovačkih institucija, uprkos činjenici da je po zakonskim propisima, nadležnō ministarstvo Bosne i Hercegovine trebalo da dostavi Vijeću ministara nacrt prijedloga za pokretanje postupka i osnove za pregovore za zaključivanje međunarodnog ugovora, navedeno je u saopćenju.

Zvizdić također dodaje da iz navedenog proizilazi da je za pitanje koje je regulisano tim protokolom nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, pa samim tim bilo koje ministarstvo sa nivoa entiteta RS-a, nikako nije moglo biti druga ugovorna strana.

Po njegovim navodima posebno zabrinjava i u  potpunosti je neprihvatljivo obrazloženje Zaključka Vlade Republike Hrvatske u kojem se  naglašava da “Republika Srpska kao entitet u okviru Bosne i Hercegovine ima svoju nadležnost i autonomnost u području plina, odnosno energetike…..”, pri čemu se Vlada Republike Hrvatske postavlja u ulogu tumača Ustava i zakona BiH. Teško je povjerovati da Republika Hrvatska ne zna da je to isključiva nadležnost države Bosne I Hercegovine i da je pitanje plina svugdje u svijetu strateško pitanje koje nikada ne uključuje interese samo jedne strane, naglašeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Zvizdića.

- Želim da napomenem da je i u prethodnom periodu bilo sporazuma koji se odnose na samo jedan dio države BiH, ali nikada niko od predstavnika vlada drugih država ili međunarodnih institucija nije niti pomislio da ga potpiše sa nižim nivoom vlasti, a da za to ne postoji saglasnost Parlameta BiH. Jasno je da su  potpisivanjem ovog Protokola preuzeta prava i obaveze koje po nadležnosti pripadaju isključivo državi. Postavlja se pitanje pravne prirode i validnosti zaključenog Protokola, s obzirom da se radi o međunarodnom sporazumu. Biće potrebno  zatražiti dodatno ustavno-pravno tumačenje o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te odlučiti o daljnjim oblicima zaštite međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH. Na kraju, želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava, navodi se u izjavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.