2.11.2017. 13:53
0
Prezentacija starih zanata za učenike devetih razreda
Kako bi očuvala i oživjela stare tradicionalne zanate, sarajevska Općina Stari Grad je u četvrtak za učenike devetih razreda osnovnih škola upriličila Dan otvorenih vrata – Prezentacija starih zanata, kako bi ih potakla da se aktivnije bave njima.
Načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić je kazao da će Općina uraditi i više, te je objavljen javni poziv za stipendiranje učenika za stare i deficitarne zanate, a na koji je prošle školske godine bio slab odziv.

Ove godine, Općina će stipendirati 20 učenika, mjesečna stipendija je 80 KM, a načelnik Hadžibajrić je istakao da će biti prostora i za više stipendija, ukoliko bude zainteresiranih učenika.

- Ovo je najpogodniji trenutak da reafirmaciju starih zanata učinimo dostupnom i da djeci u osnovnim školama pokažemo njihov značaj, vrijednost ali i njihov kvalitet. Također ćemo na ovaj način smanjiti broj nezaposlenih - rekao je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

Predavanja su učenicima održali predsjednik Obrtničke komore Kantona Sarajevo Naser Idrizagić, orijentalist i kaligraf Hazim Numanagić, kazandžija koja je diplomirala na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Nermina Alić, diplomirani arhitekta, zlatar i fligranist Tarik Musakadić, orijentalist i kovač Alija Ibrović, poduzetnik u oblasti izrade slastica po tradicionalnoj recepturi Vedad Njemčević.

Idrizagić smatra da se stipendijama za učenike koji upisuju zanatsko-obrtničku školu stimulira mlađa populacija koja će očuvati više od 30 tradicionalnih starih zanata.

Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima za stare i deficitarne zanate otvoren je do kraja novembra.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.