2.11.2017. 14:30
0
Zabrinjavajući broj napada: Novinari su zaštitnici demokratije, ali ko će njih zaštititi
Udruženje BH novinari i organizacija Civil Rights Defenders organizirali su konferenciju za novinare povodom 2. novembra – UN dana borbe pritiv nekažnjivosti napada na novinare.

 Konferenciji su prisustvovali ambasadori Švedske i Holandije koji su iznijeli svoja iskustva i upozorili da je nekažnjavanje zločina protiv novinara prijetnja boljitku društva i demokratiji. Svoja iskustva podijelili su i novinari koji su se suočili sa pritiscima i napadima

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagleberg kazao je da je BiH na 65. od 85 mjesta po slobodi medija, ali da je potrebno i dalje unaprijediti situaciju i ambijent u kojem rade novinari.

- Sloboda medija ključna je za razvoj jedne zemlje. Svi se moramo boriti protiv tih napada i za prava novinara.

Švedski ambasador kazao je i da je u legislativi te države navedeno da novinara zvaničnici ne smiju pitati odakle im određena informacija ni kako su do nje došli.

Ambasador Holandije Reinout Vos istakao je da novinari predstavljaju savjest društva i da se moraju zaštititi u svakom slučaju. On je podsjetio na slučaj novinara Dragana Bursaća koji je dobio najstrašnije prijetnje.

- Novinari su zaštitnici demokratije, poručujem im da budu hrabri i nastavite da branite slobodu govora.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković kazao je da broj napada na novinare samo u prvih devet mjeseci ove godine ne ide u prilog tvrdnji da su zaštitnici demokratije.

- Zaštitnik je sam nezaštićen. Novinar radi za 500 KM što je zapravo socijalna pomoć.

Divković je istakao da se broj, vrsta i intenzitet napada ne smanjuju samo evoluiraju. Također, vrlo često kolege novinari ne prijavljuju napade s kojima se suočavaju. 

Podaci koji su prezentirani pokazuju da je u posljednje tri i po godine bilo 50 napada na novinarke.

- U 2017. godini bilo je 57 prijavljenih slučajeva od čega 9 prijetnji smrću i 7 fizičkih napada. Karakteristike tih napada su brutalnost, dugotrajna i ciljana usmjerenost, spolno motivirano nasilje, diskriminacija, necivilizacijske metode i jezik ulice  - predstavila je podatke Borka Rudić, generalni sekretar BH novinara. 

Istaknuto je da izostaje profesionalna solidarnost, kao i efikasna reakcija policije i pravosuđa.

U BiH se krše temeljna prava novinara i medijskih profesionalaca na slobodu izražavanja, na pristup informacijama i javnim događajima, na slobodu kritike javnih zvaničnika, siguran, plaćen i dostojanstven rad.

Anketa koju je provelo Udruženje BH novinari pokazala je da 24,7 ispitanika u RS i 6% iz FBiH smatra da „novinare nekad treba tući“.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.